Cele mai cunoscute Izvoare tămăduitoare din țara noastră
În țara noastră există mai mult de 33 de Izvoare tămăduitoare la care credincioșii din toată țara vin să se roage pentru sănătatea lor trupească și sufletească. Persoanele suferinde vin în pelerinaj la aceste locații cu convingerea că dorințele lor se împlinesc. În mod îmbucurător, renumite izvoare tămăduitoare există în toate zonele țării noastre:
Minunile de la Mănăstirea Izbuc
Mânăstirea Izbuc este cel mai vechi lăcaş de rugăciune din judeţul Bihor și adăposteşte un izvor unic în Europa. Mii de pelerini sunt atrași de acest izvor, unde apa țâșnește dintre pietre la anumite intervale de timp. Legenda acestor locuri aminteşte că izvorul a fost recunoscut ca o valoroasă sursă tămăduitoare pentru bolnavi, după ce un copil orb s-a oprit să-şi spele ochii, iar la scurt timp, copilul a început să vadă.
De asemenea, la Mănăstirea Izbuc, femeile care doresc să aibă copii se roagă Maicii Domnului, în ziua praznicului, să le binecuvânteze viaţa cu un prunc. Şi, deseori, dorinţa lor se împlineşte. Sfântul lăcaş este la o distanţă de 100 Km de Oradea, pe Drumul Național 76, spre Deva, într-un peisaj feeric, de munte, încărcat de pioșenie.
Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus, la poalele munților Făgăraș, există un izvor binecuvâtat de părintele Arsenie Boca. Părintele Arsenie, supranumit Sfântul Ardealului, obişnuia să stea de vorbă cu oamenii la locul numit “La izvor”. Aici, veneau numeroși credincioși din satele învecinate la Părintele şi el îi spovedea și îi sfătuia cum să-și resolve necazurile. .Mănăstirea Pacea Lumii” de la Bucium a fost reclădită pe locul unei vechi mănăstiri ortodoxe, distrusă de generalul austriac Bucow în anul 1761. Sfântul lăcaș este o mănăstire de călugări și are hramul “Schimbarea la față”, prăznuit în data 6 august. Aici există un izvor tămăduitor și unele surse susțin că sub acest izvor există moaște ale Sfântului Ioan Botezătorul.
La Mănăstirea Prislop, situată în satul Silvaşu de Sus, comuna Prislop din județul Hunedoara, credincioșii vin în număr foarte mare să bea din apă vindecătoare din izvorul tămăduitor, situat nu departe de mormântul Părintelui Arsenie Boca.
În paraclisul Mănăstirii Râmeţ, situată în comuna Râmeţ din județul Alba, credincioșii vin să bea apă de la renumitul izvor tămăduitor de boli sufletești și trupești.Și la Schitul Posaga, din comuna cu același nume din județul Alba credincioșii vin în număr impresionant la izvorul tămăduitor. În biserica Schitului Călugăra din comuna Ciclova Montană (Oraviţa) pelerinii vin la izvorul cu ape tămăduitoare. La Mănăstirea Izvorul Miron din satul Româneşti din județul Timiş, credincioșii vin la izvorul vindecător cu ape termale.Și la Mănăstirea Săraca din județul Timiş, un izvor tămăduitor pentru tot felul de boli, adună numeroși credincioși.
În capela Schitului Vasiova din oraşul Bocşa, județul Caraş Severin, apele izvorului tămăduitor fac minuni în viața numeroșilor credincioșilor. La Schitul Valiug, situat pe Muntele Semenic din județul Caraș, vin în pelerinaj sute de credincioși pentru apele miraculoase ale lacului sfânt. La Mănăstirea Brâncoveni din comuna cu același nume, în județul Olt, credincioșii vin să-și vindece rănile sufletești și trupești la renumitul izvor tămăduitor.De asemenea, în județul Vâlcea, credincioșii se adună la cunoscutul izvor de la Schitul Pătrunsa din comuna Bărbătești și la Schitul Pahomie din comuna Cheia, un izvorul făcător de minuni, Izvorul Frumos.
Pentru puterile sale tămăduitoare și la fel de misterioase, la Mănăstirea Bistriţa din comuna Costeşti, județul Vîlcea, credincioșii se adună la izvorul tămăduitor ce picură în peştera Sfântului Grigorie, în galleria Asceților. La Mănăstirea Frăsinei din comuna Muereasca, județul Vâlcea, credincioșii speră să primească ajutor pentru sănătatea lor șubredă de la apele izvorului tămăduitor (al Sfântului Calinic)Foarte mulți pelerini vin în ziua praznicului Izvorul Tămăduirii la Schitul Jgheaburi din satul Piscu Mare, județul Vâlcea, unde există un izvor tămăduitor cu ape sulfuroase.
Schitul Horăicioara din comuna Crăcaoani, județul Neamţ , este vizitat de pelerini pentru apele tămăduitoare ale izvorului existent de multă vreme aici. Alte izvoare cu ape tămăduitoare care alină suferințele credincioșilor se găsesc în Biserica “Greceasca”, din Brăila, în Mănăstirea Dervent, comuna Ostrov, județul Constanța ( este vorba despre Izvorul Tămăduitor al Sfântului Andrei)La Mănăstirea “Peştera Sfântului Apostol Andrei”din comuna Ioan Corvin din județul Constanţa, există mai multe izvoare vindecătoare, protejate de Sfântului Apostol Andrei.Și la Mănăstirea “Sfântul Ioan Casian” din comuna Târguşor, județul Constanța, există un izvor cu puteri vindecătoare.La Mănăstirile ”Sfânta Maria – Techirghiol”, din județul Constanța și la Mănăstirea Robaia, comuna Mușatești, județul Argeș, sunt izvoare vindecătoare care adună numeroși pelerini.
În mod miraculous, la Mănăstirea Cetăţuia din comuna cu același nume din județul Argeș, izvorul tămăduitor curge din ziua praznicului Izvorul Tămăduirii până la sărbătoarea din data de 15 august, praznicul “Adormirea Maicii Domnului”.Alte izvoare vindecătoare din județul Argeș sunt vizitate de pelerini: la Mănăstirea Nămăieşti, lângă Câmpulung Muscel, la Mănăstirea Glavacioc din comuna Ştefan cel Mare, la Biserica “Sfântul Nectarie Taumaturgul şi Sfântul Calinic de la Cernica la ”Izvoarele de Leac”, satul Vâlcele/Crâmpoţani, comuna Merişani, (DN Piteşti – Curtea de Argeş) –unde există 7 izvoare tămăduitoare (aici se aplică regula “tăcerii” pe o rază de 1 km.
Tot în județul Argeș există două fântâni cu apă tămăduitoare: Fântâna din satul Prodăneşti, comuna Ioneşti și Fântâna din satul Glambocu (lângă Piteşti). De asemenea, sunt renumite pentru puterea vindecătoare izvoarele de la Mănăstirea Ghighiu (lângă Ploieşti) și cel de la Mănăstirea Cernica, de lângă București. La Biserica din satul Parepa-Ruşani din județul Prahova , pelerinii se bucură de puterea apei vindecătoare din Fântâna tămăduitoare Trebuie să amintim și izvorul tămăduitor din Biserica ”Sfântul Gheorghe Mărțișor” ( la 100 km de Oradea, pe DN. 76, spre Deva.