Cornuleţe cu mere şi nucă – Felicia Vanea
Pentru aluat:
12 linguri zahăr,
10 linguri lapte,
10 linguri ulei,
2-3 ouă,
1 zahăr vanilat,
1 praf de copt stins cu zeamă lămâie
făină cât cuprinde
Pentru umplutură:
5-6 mere mari,
1 pahar nucă măcinată sau tocată mărunt
1 pahar zahăr,
scorţişoară, după gust
Mod de preparare
Merele le curăţăm şi le dăm prin răzuitoarea mare, se scurg de suc, se pun într-o oală la călit la foc mic spre mediu. După ce scade lichidul din ele se pune zahărul şi se mai lasă pe foc încă 5 minute. La final, se adaugă nuca măcinată sau tocată mărunt şi scorţişoară (după gust) şi se lasă la răcit.
Aluatul:
Se bat ouăle, zahărul, zahărul vanilat, când au devenit cremoase se adaugă laptele, amestecăm, apoi uleiul şi amestecăm iar. Apoi adăugăm făina şi praful de copt, amestecăm până obţinem un aluat potrivit şi care nu se mai lipeşte de mâini. Îl lăsăm să se odihnească 20-25 minute, acoperit cu un prosop/şervet. Îl împărţim apoi în 4 bucăţi şi fiecare bucată se întinde pe rând cu făcăleţul pe masă de lucru dată cu făină, la o grosime 0.5 cm, tăiem cu cuţitul în pătrate de vreo 7-8 cm şi se umplu cu merele răcite cu nuca.
Tapetăm cu hârtie de copt, o tavă de cuptor, aşezăm frumos cornuleţele şi dăm la cuptorul preîncălzit la 180 grade C, până devin puţin aurii. Nu trebuie să le lăsăm prea mult pentru că se vor întări. Le pudrăm, după ce s-au răcit cu zahăr pudră cu aromă de vanilie.