Cum să pregătești cel mai bun pui la cuptor. Ingredientul secret pe care îl folosea Radu Anton Roman

Ultima actualizare:

Dacă dorești să pregătești cel mai delicios pui la cuptor, trebuie să descoperi rețeta specială oferită de regretatul gastronom Radu Anton Roman în lucrarea sa de referință, „Bucate, vinuri și obiceiuri românești". Află cum să umpli burta puiului cu unt, cum să-l rumenești perfect și cu câtă smântână să-l ungeți pentru un rezultat savuros.

Pui cuptor. / Foto: arhiva.
Pui cuptor. / Foto: arhiva.

Ce ingrediente ai nevoie pentru această rețetă

- 1 pui (mare și bine îngrășat, de curte) sau altă pasăre
- măruntaie de pui
- 200 g unt (1 ceașcă ulei)
- 300 ml smântână
- 1 lingură pastă de usturoi
- Sare, piper, după gust
- 3 legături pătrunjel

Cum se prepară

Mai întâi, pregătește bine puiul. Toacă măruntaiele și pătrunjelul. Freacă puiul cu 150 g de unt, puțină sare și piper. Se freacă pasărea cu sare, piper și zeamă de usturoi. Umple burta puiului cu tocătura de unt și coase-o.

Freacă o tavă cu margini înalte cu unt pentru a evita lipirea. Pe fundul tavii, așează un grătar din câteva bețigașe subțiri, în cruciș, pentru a preveni atingerea metalului de pasăre.

Pune tava în cuptor la foc iute la început, până când puiul prinde culoare. După ce s-a îngălbenit, scade temperatura și continuă gătirea timp de o oră și jumătate. În timpul gătirii, unse puiul la intervale regulate cu linguri de smântână.

După ce s-a terminat smântâna, ia zeama din tavă (untul din umplutură s-a topit și a curs, îngemănându-se cu smântâna) și unge puiul până când este pătruns și sub coaja galben-maronie devine delicios de fraged. Servindu-l cu un sos fierbinte amestecat cu zeamă de usturoi, pregătește o "sosieră" pentru a oferi o experiență culinară desăvârșită, scriu cei de la Adevărul.

Secrete culinare:

Puiul de  curte vs. puiul de crescătorie

Există diferențe notabile între puiul de curte și puiul de crescătorie. Puiul de curte, crescut cu răbdare, are carne fermă, cu personalitate și o culoare vibrantă. În schimb, puiul de crescătorie, crescut rapid cu ajutorul hormonilor, poate avea o carne moale, apoasă și lipsită de substanță.

Rumeneala perfectă

Pentru a obține o rumenire perfectă, începe cu un foc iute și ulterior ajustează la un foc mai blând și untură. Nimic nu colorează carnea mai frumos și mai parfumat ca "fiertul" în untură de porc sau gâscă. Asigură-te că puiul este scos de pe foc la timp pentru a evita uscarea.

Mujdeiul și o salată de roșii sunt acompaniamentul ideal pentru o pasăre prăjită și coaptă. În privința băuturii, evită vinul roșu. Alege un Riesling Italian de la Odobești pentru o notă ținută sau o Galbenă Copilăroasă, tot de acolo, pentru o atmosferă lejeră și plină de bucurie.

Despre Radu Anton Roman

Gazetar, scriitor, realizator TV, vânător și pescar sportiv, Radu Anton Roman a fost un pasionat al bucătăriei. În lucrarea "Bucate, vinuri și obiceiuri românești" (1998), și-a dedicat experiența și cunoștințele gastronomice, oferind o comoară de rețete și tradiții culinare românești.

Descoperă arta gătitului cu acest pui la cuptor inspirat de Radu Anton Roman și bucură-te de o experiență culinară autentică și savuroasă!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
image png
image
image
image
image
image
image
zodii care se despart in 2020 jpeg
horoscop azi venus retrograd jpg
Avantajele  i dezavantajele anvelopelor all seasons jpg
2  5 lucruri de care sa  ii cont când î i iei o asigurare medicala de calatorie  Apeleaza la un broker cunoscut  i fii atent la acoperirile poli ei jpg
Horoscop - zodii - zodiac FOTO Shutterstock
horoscop jpeg
ten perfect jpeg
horoscop jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net