Cum se prepară mâncarea de praz oltenească. Are puţine calorii şi se găteşte imediat
Prazul este foarte renumit în Oltenia, fiind făcut celebru de marele actor Amza Pellea, cu personajul Nea Mărin. Există multe metode de a găti mâncarea de praz, dar oltenii par să aibă cea mai dietetică variantă.
Vă gândiți ce să mai gătiți în Postul Crăciunului? Iată o rețetă simplă și rapidă. În plus, este foarte gustoasă dacă se mănâncă cu pâine proaspătă și murături, scrie adevarul.ro.
Oltenii sunt renumiți pentru că mănâncă mult praz, dar rețetele lor s-au răspândit peste tot în țară.
Ingrediente
2-3 fire de praz,
3 cepe,
o mână de măsline negre
2-3 linguri bulion de casă.
Modul de preparare
Se pune într-o cratiţă foarte puţin ulei amestecat cu puţină apă şi se aruncă ceapa tocată mărunt peste care se presară puţină sare.
Prazul se spală foarte bine, se curăţă de frunzele deteriorate şi se taie bucăţi nici prea mari, dar nici foarte mici.
Când ceapa a devenit aurie, se pune în cratiţă şi prazul, adăugând şi nişte apă.
Se lasă pe foc până când foile de praz sunt moi şi se adaugă puţin câte puţin apă de câte ori este nevoie.
Când prazul a început să devină moale, se adaugă măslinele, după care se lasă să mai fiarbă câteva minute, iar la final se pune bulionul, încă puţină sare dacă este nevoie, piper şi pătrunjel.
Optional, puteţi pune şi 2-3 căţei de usturoi.
Citește și:
Zacuscă de fasole boabe tradiţională. Preparat gustos şi ieftin
Chiftele mănăstireşti din fasole. O reţetă care te face să uiţi de carne