Fasole bătută - Doina Butman
Ingrediente:
0,5 kg fasole boabe (de preferinţă jumătate albă, jumătate colorată, roşie, pestriţă, bej, maron ...cu bobul mare)
2-3 cepe
usturoi după gust
sare
piper
foi de dafin
o lingură de bulion/suc de roşii
ulei
pătrunjel tocat
Mod de preparare:
Fasolea se pune în înmuiat, cu o seară înainte de a definitiva preparatul. Dacă se utilizează fasole nouă, nu se mai pune în apă, în prealabil. Se pune la fiert, în oală sub presiune, la foc mic, până când fasolea devine moale - se zdrobeşte, uşor, cu furculiţa. Se scoate cu spumieră din apă şi se trece prin sită sau se mixează (deşi, în acest caz, nu se pot separa cojile de pe boabele de fasole), până când totul devine o cremă compactă. Se adaugă sare şi piper. Separat, se taie cepele mărunt şi se călesc în ulei, se colorează totul cu puţin bulion sau suc de roşii, iar usturoiul se pregăteşte ca pentru mujdei. Fasolea se pune într-un castron şi se ornează cu ceapă călită – un gen de glazură şi pătrunjel fin tocat. Mujdeiul se poate încorpora, de la început, în pasta de fasole, sau se poate servi, separat, într-o sosieră. Poftă bună!