Găluşte cu caise - Irina Moga
Ingrediente: 12 caise mici, 250 g brânză de vaci, 50 g unt, 1 lingură cu vârf zahăr, 50 g griş, 1 esenţă vanilie, 1 gălbenuş de ou, 60 g făină, 6 linguriţe zahăr brun.
Pesmet: 100 g pesmet auriu, 50 g unt, 2 linguri mac, 2 linguri zahăr, 1/2 linguriţă scorţişoară.
Mod de preparare:
Frecaţi untul cu zahărul până acesta se înmoaie.
Adăugaţi grişul şi brânza şi frământaţi cu mâna până se omogenizează.
Adăugaţi esenţa, gălbenuşul şi amestecaţi iar până se omogenizează.
La final încorporaţi făina, veţi obţine un aluat căreia îi puteţi da uşor forma de bilă.
Daţi aluatul la frigider până faceţi restul operaţiilor. Puneţi o oală mai mare plină cu apă pe foc şi aduceţi la fierbere.
Când clocoteşte daţi focul pe mic, astfel încât apa să rămână fierbinte. Într-o tigaie largă topiţi untul, adăugaţi pesmetul şi macul şi prăjiţi la foc mediu, amestecând constant până pesmetul e uşor prăjit, circa 2-3 minute.
Adăugaţi zahărul şi scorţişoara şi stingeţi focul. Despicaţi caisele în două până la jumătate şi scoateţi sâmburele.
În locul lui puneţi câte 1/2 linguriţă zahăr brun (eu am folosit melasă, zahăr brun nerafinat).
Pe masa de lucru daţi cu puţină făină şi înfăinaţi-vă şi mâinile. Tăiaţi aluatul în 3 bucăţi egale, apoi în 2 şi fiecare bucată iar în 2.
Veţi obţine 12 bucăţele de aluat. Modelaţi bile din fiecare bucată de aluat. Daţi-vă mâinile cu făină dacă e necesar.
Pe bilă aşezaţi o pungă şi cu fundul unui pahar apăsaţi ca să obţineţi un disc. Luaţi punga de pe disc.
Aşezaţi o caisă în centru, ridicaţi marginile şi închideţi aluatul în jurul caisei. Frecaţi între palme pentru a face o bilă.
Când aţi modelat toate găluştele aşezaţi-le în apa care fierbe (dar nu clocoteşte) şi lăsaţi să fiarbă până se ridică la suprafaţă, circa 5 minute.
Atenţie, bilele se pot lipi uşor de fund, aşa că scuturaţi uşor oala din când în când. Scoateţi bilele (câte 2-3 odată) cu o paletă cu găuri şi le aruncaţi în pesmet.
Scuturaţi tigaia cu mişcări faţă-spate astfel încât bilele să se rostogolească şi să se acopere de pesmet. Serviţi călduţe sau reci.
Poftă bună!
Trimite şi tu o reţetă delicioasă!
Eşti expertă în bucătărie? Îţi place să inventezi reţete? Preparatele tale arată ca-n reviste? Găteşte ceva bun, aranjează apetisant mâncarea pe un platou şi fă-i o fotografie.
Trimite-ne reţeta pe adresa de email retetasaptamanii@click.ro. Cea mai arătoasă reţetă va fi publicată în fiecare sâmbătă, în paginile de sănătate din ziarul Click! şi va fi premiată.
Celelalte reţete interesante, însoţite de fotografii, vor fi publicate pe site-ul www.click.ro. Caută-ne şi pe Facebook!