Gogoşi de post - Silvia Carpatina
Ingrediente: 1 kg făină, 50 g drojdie, o cană de zahăr tos, 500 ml apă călduţă, 5 linguri ulei, arome (vanilie, coajă de lămâie, portocală), un praf de sare (un vârf de linguriţă).
Mod de preparare: Făina se cerne într-un lighenaş şi se face o adâncitură în mijloc.
Apa călduţă se amestecă cu zahărul şi sarea până se topeşte tot zahărul, cu aromele, uleiul, apoi cu drojdia fărâmiţată bucăţele mici şi două-trei linguri de făină.
Amestecul rezultat eu îl torn direct în făina cernută şi încep procesul de frământare, până se obţine un aluat puţin mai tare ca la cozonac.
Se lasă la dospit, la loc călduros (nu în curent), cam 45 minute (până îşi dublează volumul).
Se unge masa cu ulei sau se pudrează cu puţină făină (eu prefer făina), se rup bucăţi din aluat şi se modelează gogoşile în forma dorită.
Se pot umple şi cu gem, după pofta inimii. Le acoperim cu un şervet de bucătărie şi le lăsăm să mai crească vreo 15 minute.
Se prăjesc în ulei încins şi se servesc pudrate cu zahăr.
Poftă bună!
Trimite
şi tu o reţetă delicioasă!
Eşti expertă în bucătărie? Îţi place să inventezi reţete? Preparatele tale arată ca-n reviste? Găteşte ceva bun, aranjează apetisant mâncarea pe un platou şi fă-i o fotografie.
Trimite-ne reţeta pe adresa de email retetasaptamanii@click.ro. Cea mai arătoasă reţetă va fi publicată în fiecare sâmbătă, în paginile de sănătate din ziarul Click! şi va fi premiată.
Celelalte reţete interesante, însoţite de fotografii, vor fi publicate pe site-ul www.click.ro. Caută-ne şi pe Facebook!