Iată secretele pentru o masă de Paşte de nota 10!
Ultima actualizare:
Masa de Paşte n-are nici un farmec fără bucatele tradiţionale. Multe gospodine se tem însă să prepare acasă cozonac sau pască, preparate considerate „pretenţioase”. Chef Florin Şerban, bucătar la Capricciosa, ne dă trei reţete simple şi delicioase, dar şi câteva secrete pentru ca totul să iasă perfect.
Pulpă de miel la cuptor
- Ingrediente: 3 kg pulpă miel, 1 kg cartofi, câteva crenguţe rozmarin, amestec de ierburi: busuioc, cimbru, mentă, o căpăţână de usturoi, ulei de măsline, sare şi piper
- Mod de preparare: Spălăm pulpa de miel apoi o crestăm. Ungem toată pulpa cu ulei şi presărăm sare şi piper. Crenguţele de rozmarin şi usturoiul tocat le îndesăm în carne, apoi şi ierburile provance şi se lasă peste noapte la marinat. Într-o tavă se pun cartofii şi pulpa, se acoperă cu apă şi se dă la cuptor două ore la 170-180 grade.
- Pont: Folosiţi frunze proaspete de mentă la marinat pentru un gust aparte.
Cozonac cu nucă şi rahat
- Ingrediente: făină 1 kg, lapte 500 ml, 4 ouă, 250 g zahăr, 50 g unt, ulei 50 ml, 50 g drojdie, coajă lămâie, coajă de portocală un praf de sare. Umplutura: rahat 250 g cubuleţe, 3 linguri cacao, 1 fiolă esenţă rom, 4 albuşuri, 250 g nucă, 100 g stafide, 150 g zahăr.
- Mod de preparare: Se face o maia din drojdie, o lingură făină şi 100 ml lapte călduţ şi se lasă la crescut. Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Gălbenuşurile se amestecă cu zahărul şi praful de sare. Laptele se pune peste gălbenuşuri se adaugă esenţa de rom, coaja de lămâie şi prtocala. Într-un vas se pune maiaua şi laptele şi se lasă la crescut 45 minute. Albuşurile se bat spumă se adaugă cacao şi nuca pisată. Compoziţia se separă în două. Se pune în tava tapetată cu hârtie de copt şi se mai lasă la crescut 30 minute. După ce a crescut se unge cu ou, se presară zahăr şi se dă la cuptor 45 minute.
- Pont: Dacă adaugi o lingură de untură în compoziţie, cozonacul iese mai fraged.
Pască
- Ingrediente: 1 kg brânză de vaci, 1 kg smântână, 4 ouă, 1 cană făină, 1 cană zahăr, stafide, o portocală, esenţă vanilie.
- Mod de preparare: Smântâna va fi pusă câteva ore într-un tifon la scurs. Se amestecă brânza, făina, stafidele cu o jumătate din cantitatea de zahăr şi arome. Gălbenuşurile separate de albuşuri se freacă cu restul de zahăr până se fac pufoase şi se pun în restul de compoziţie. Albuşurile se bat spumă cu foarte puţin zahăr şi se adaugă peste compoziţie uşor. Se toarnă amestecul într-o tavă rotundă tapetată cu unt şi făină şi se dă la cuptor circa 30-40 minute.
- Pont: Mierea este secretul pentru pască şi se poate folosi în loc de zahăr.