Mucenici moldovenești cu miere și nucă, rețetă simplă
Ultima actualizare:
Creştinii ortodocşi îi sărbătoresc vineri pe Sfinţii 40 de Mucenici, soldaţi romani care pentru credinţa lor au fost omorâţi în vremea împăratului Licinius, din porunca guvernatorului Agricola.
În ziua Mucenicilor, în credința populară, se deschid mormintele și porțile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea sfinților, 40 de colaci numiți sfinți, mucenici sau brădoși.
Mucenici moldovenești cu miere și nucă, rețetă simplă
În Moldova, mucenicii, numiți sfințișori, au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane, și sunt copți din aluat de cozonac, apoi unși cu miere și nucă. Iată cum se prepară muncenicii moldovenești.
Ingrediente mucenici moldovenești cu miere și nucă:
- - 1 kg de faină
- - 450 ml de lapte
- - 50g drojdie proaspătă (sau 2 pliculeţe de drojdie uscată)
- - 3 ouă
- - 125 g zahăr
- - 75 g unt
- - coajă de la o lămâie
- - 1 esenţa de vanilie
Pentru ornat:
- 250 ml de apă şi o jumătate de cană de zahăr, coajă de lămâie sau de portocală şi o linguriţă de esenţă de rom
Pentru sirop:
- 200g de miere şi 200 g nucă măcinată pentru presărat deasupra mucenicilor
Află cum se prepară pe clickpentrufemei.ro!