O reţetă gustoasă pe zi: Gogoşi cu dulceaţă
Ingrediente:1 kg făină 4-5 linguri zahăr1 cubuleţ mic de drojdie (25 g)1 pliculeţ zahăr vanilat 1 linguriţă esenţă de rom coaja rasă de la o lămâie100 g zahăr pudră400 g dulceaţăun vârf de cuţit de sare ulei pentru prăjit
Preparare:
1. Cerni făina, îi faci o adâncitură în care torni plămădeala făcută din drojdie, zahăr, trei linguri făină şi 100 ml apă călduţă. Presari puţină făină, acoperi cu un şervet şi pui vasul într-un loc cald, ferit de curenţi de aer. După ce a crescut plămădeala, adaugi făina şi apă călduţă. Pui sare, zahăr vanilat, coaja de lămâie, rom şi frămânţi până obţii un aluat potrivit de tare. Laşi aluatul la dospit 30 de minute, acoperit, în loc cald.
2. Din aluatul crescut întinzi o foaie groasă de 0,5 cm. Pe jumătate din foaie pui, din 10 în 10 cm, câte o lingură de dulceaţă. Acoperi cu cealaltă parte şi presezi printre porţiunile cu dulceaţă. Decupezi gogoşile cu ajutorul unui pahar, având grijă ca dulceaţa să fie în mijlocul lor. Apeşi marginile aluatului să se prindă bine. Laşi gogoşile 15-20 de minute la crescut, apoi le prăjeşti într-o tigaie cu mult ulei şi le presari cu zahăr pudră cât sunt calde.