O reţetă gustoasă pe zi: Prăjitură festivă
Ingrediente
- Pentru blat
- 2 ouă
- 130 g zahăr
- 100 ml lapte
- 100 ml ulei
- 150 g făină
- 2 linguri stafide
- 1 păhăruţ de rom
- 1 praf de copt
- 1 lingură zeamă de lămâie
- Pentru umplutură
- 200 g brânză de vaci bine scursă
- 2 ouă
- 200 g zahăr
- coajă de lămâie
- 500 ml lapte
- 3 pere fierte în vin sau din compot
- 3 foi de gelatină
- 1 linguriţă amidon alimentar
- Pentru glazură
- 125 ml smântână proaspătă
- 100 g ciocolată
- 2 linguri rom
- Pentru decor
- 100 g migdale feliate
- felii de pere
Preparare
Baţi ouăle cu zahărul şi cu laptele, adăugat treptat, până se topeşte tot zahărul. Adaugi praful de copt diluat cu zeamă de lămâie, uleiul, treptat, alternând cu făina şi cu stafidele care au stat în prealabil câteva minute în rom. Amesteci totul foarte bine, până obţii un aluat omogen, pe care îl coci într-o tavă de tort detaşabilă, unsă şi tapetată cu făină.Fierbi laptele cu 50 g zahăr şi coaja de lămâie. Separat, înmoi gelatina în apă rece. Baţi gălbenuşurile cu restul de zahăr şi amidonul, adaugi treptat laptele şi laşi să fiarbă la foc mic, până se îngroaşă. Adaugi gelatina înmuiată, scursă de apă, amesteci bine. Adaugi brânza, perele tăiate bucăţi mari şi albuşurile bătute spumă tare. Amesteci uşor.Încălzeşti smântâna, adaugi ciocolata ruptă în bucăţi şi amesteci până se încorporează perfect, aromatizezi cu rom şi freci energic până capătă o consistenţă cremoasă.Tai blatul în două felii orizontale, întinzi umplutura între ele şi torni deasupra glazura de ciocolată, uniformizând-o cu o spatulă, decorezi cu felii sau bucăţi de pere şi cu migdale feliate. Serveşti după ce stă la rece câteva ore.