Reţete de la cititori: Foi cu mere şi cremă de vanilie - Roxi R.
Ingrediente: Pentru 4 foi: (dimensiunea tăvii 24 x 37) 18 linguri apă minerală, 18 linguri ulei, 15 linguri zahăr, 1 praf de copt, coajă rasă de portocală, 700-750 g făină.
Umplutura de mere: 1.5 kg mere, 1 lingură unt, 5-6 linguri zahăr, 1 linguriţă rasă scorţişoară.Crema de vanilie: 500 ml lapte, 2 gălbenuşuri, 4 linguri de zahăr, 3 linguri amidon, 2 linguriţe zahăr pudră cu păstăi de vanilie, 2 linguriţe esenţă de vanilie, 2 linguri unt.
Mod de preparare: Foile: Într-un bol amestecăm apa minerală, uleiul, zahărul, coaja rasă de portocală şi învârtim uşor cu un tel până se topeşte puţin zahărul.
Cernem făina, începem să punem treptat peste lichid până obţinem o bilă de aluat omogenă, dar ca o plastelină să o putem modela uşor.Împărţim aluatul în 4 părţi egale. Întindem prima foaie cu sucitorul cât mai subţire. Ungem dosul unei tăvi cu margarină, o tapetăm cu hârtie de copt şi aşezăm prima foaie. O înţepăm cu furculiţa din loc în loc, o introducem în cuptorul încins pentru 10-12 minute cât se usucă puţin.Când este gata o scoatem pe un fund de lemn sau în altă tavă. La fel procedăm şi cu celelalte 3.
Umplutura de mere: Spălăm merele, le curăţăm de coajă, apoi le dăm pe răzătoarea mare. Topim untul într-o cratiţă, adăugăm merele pe care le stoarcem între mâini (sucul bineînţeles că îl bem noi) ) şi zahărul. Lăsăm focul potrivit şi amestecăm până se evaporă tot lichidul. La final adăugăm scorţişoara şi le mai lăsăm 2 minute. Le luăm de pe foc şi le lăsăm să se răcorească.
Crema de vanilie:
Într-un bol amestecăm cu un tel gălbenuşurile cu zahărul şi zahărul pudră cu păstăi de vanilie. Subţiem cu puţin lapte, apoi adăugm amidonul şi învârtim bine să nu fie cocoloaşe. Restul de lapte îl punem într-o cratiţă pe foc.Când începe să clocotescă încorporăm amestecul de amidon, dăm focul la mic şi lăsăm până se îngroaşă ca o budincă, dar în acest timp amestecăm în ea să nu se formeze cocoloaşe. Tragem de pe foc, punem untul şi amestecăm până se topeşte. Aromatizăm crema şi cu esenţă de vanilie. Acum începem să asamblăm prăjitura: aşezăm prima foaie, punem jumătate din cantitatea de mere rece şi o întindem cu o paletă.
Aşezăm a doua foaie, peste ea crema de vanilie fierbinte pe care o întindem uniform, iar foaie, restul de mere şi ultima foaie deasupra.Peste prăjitură punem ceva greu (eu am aşezat un fund de lemn mai mare) şi dăm la rece peste noapte.