Pavlova - Alina Bantoi
Ingrediente:
4 albuşuri, 300 g zahăr, un praf sare, 1 linguriţă cu vârf amidon alimentar, 1 linguriţă oţet, 1 esenţă vanilie, 1 zahăr vanilat, 450 g zmeură, 300 ml frişcă, 2 linguri smântână, 1 întăritor de frişcă.
Preparare:
Preîncălzim cuptorul la flacără mică.
Albuşurile ţinute 1-2 zile la frigider dar aduse la temperatura camerei cu două ore înainte de a ne apuca de prăjitură, se bat la mixer cu un praf de sare; se adaugă zahărul câte o lingură odată şi se continuă baterea după fiecare. Nu se pune altă lingură cu zahăr până ce nu s-a topit cel pus anterior. Baterea durează cel puţin 15 minute.
Bezeaua este gata dacă răsturnând vasul în care am bătut-o, aceasta nu pică. Trebuie de asemenea, dacă luăm între degete bezea de pe paleta mixerului, să nu simţim zahărul. Adăugăm amidonul, oţetul şi vanilia şi continuăm baterea încorporându-le şi pe ele în bezea.
Pe o tavă (eu am folosit tava de la aragaz) aşezăm o hârtie de copt; deasupra ei, am pus o farfurie mai largă cu gura în jos şi am desenat în jurul ei cu un creion, un cerc. Am aşezat în interiorul cercului bezeaua cu ajutorul unei linguri şi i-am dat forma unui tort.
Dăm bezeaua la cuptor pe treapta cea mai de sus şi la flacăra mică (e foarte important acest lucru) aproximativ 40-60 minute în funcţie şi de cuptorul fiecăruia. Bezeaua este gata atunci când exteriorul este crocant şi cu o tentă uşoară de crem. Oprim focul, lăsăm uşa cuptorului întredeschisă şi lăsăm bezeaua în cuptor să se răcească aproximativ încă o oră.
Între timp, pregătim umplutura: Batem frişca cu 2 linguri de smântână ca să iasă mai densă, mai tare, şi cu întăritorul de frişcă.
Spălăm zmeura şi o lăsăm într-o sită la scurs. După ce tortul din bezea s-a răcit, adăugăm deasupra frişca şi acoperim cu zmeură.