Piept de raţă cu sos de portocale şi salată de varză roşie - Aluculesei Brînduşa
Ingrediente:
1 piept de rată de ţară, româneasc,
1 linguriţă piper măcinat mozaic,
1 linguriţă sare,
2 portocale,
1 lingură miere de albine de rapiță.
1 varză roşie,
1 linguriţă sare,
3-4 linguri ulei de măsline,
1 lingură oţet de mere.
Mod de preparare:
Se dezosează pieptul de raţă şi se împarte în două bucăţi, se crestează pe partea cu pielea, în formă de romb, se sărează, se presoară piper măcinat şi se pune în tigaie la prăjit, pe partea cu pielea în tigaia rece, apoi se porneşte focul, se prăjeşte preţ de 7 minute pe partea cu pielea şi preţ de 4 minute pe partea fără piele, apoi se ia două linguri de grăsime din tigaie, se pune într-o cratiţă mai mică şi se dă tava la cuptor, la foc mare pentru câteva minute, aşa încât să se rumeneasca frumos, însă să nu se ardă, apoi se scoate tava din cuptor şi se aşază un capac peste ea. Se taie o portocală în două şi se scurge zeamă peste grăsimea de raţă, se mai adaugă şi coaja de la portocală, (coaja de portocală trebuie să fie fără pieliţa albă), se adaugă câteva sticsuri din bucăţi de portocală, mierea de albine şi se lasă preţ de câteva minute la fiert, apoi se strecoară sosul şi se pune din nou la fiert, să mai scadă puţin, apoi se opreşte focul (este bine să nu îşi schimbe culoarea sosul şi nici să se caramelizeze). Se dă prin răzătoare varza roşie, se adaugă ulei, sare, oţet, se amestecă şi se poate servi. Se taie în felii pieptul de raţă, se pune pe un platou, se mai adaugă şi salată, sticsuri de portocală şi puţină coajă rasă ce a fost fiartă în sos. Să aveţi poftă, dragilor!