Plăcinta de post cu varză la care Chef Florin Bontea poftește în Postul Mare

Chef Sorin Bontea (52 de ani) este unul dintre cei mai îndrăgiți bucătari din România. Juratul emisiunii culinare de la Antena 1, „Chefi la cuțite”, are propriul canal de YouTube, unde publică rețetele sale cele mai dragi. Recent, a pus acolo și un videoclip intitulat „Plăcinte de post cu varză”, în care arată iubitorilor de bucate alese ce îi place lui foarte mult să mănânce în perioada Postului Mare. 

Chef Sorin Bontea preferă ca plăcinta cu varză să fie crocantă / captură: YouTube
Chef Sorin Bontea preferă ca plăcinta cu varză să fie crocantă / captură: YouTube

„Acem ceva timp am fost la un prieten acasă și am mâncat o plăcintă de post cu varză făcută de mama lui, genul ăla de plăcintă moldovenească… Mama ei de plăcintă… A fost așa de bună! Am cerut rețeta ca să o fac și eu”, a spus Sorin Bontea. Apoi s-a filmat în propria bucătărie, în timp ce a gătit chiar el rețeta cu pricina. 

„O să începem cu aluatul, pentru că trebuie să-l las să se odihnească 30 de minute. 500 ml de apă caldă, nu fierbinte, o lingură de zahăr, o linguriță de sare, 3 linguri de ulei, o lingură de oțet și 700-750 gr de făină. Atenție: pot fi și 800 gr, pentru că e în funcție de umiditatea pe care o are făina”, a explicat chef Sorin Bontea. 

A pus toate aceste ingrediente în robotul de bucătărie, apoi a pornit aparatul la o viteză mică. „Pentru genul acesta de aluat folosesc cârligul pentru frământare. Pentru aluat iau de obicei făină tip 650, aceea de pâine. Când începe aluatul să se strângă pe cârlig, este aproape gata”, mai precizează îndrăgitul bucătar. 

Chef Sorin Bontea: „Eu nu călesc foarte mult varza”

În timp ce robotul mixa aluatul, chef Sorin Bontea a mai adăugat din când în când câte o lingură de făină, apoi încă o lingură de ulei. Atunci când aluatul începe să nu mai lipească înseamnă că este gata”, spune Sorin Bontea. Apoi și-a trecut mâna puțin prin făină, ca să pună și pe aluatul din bol, puțin, pe margine, pentru a-l putea desprinde de pe marginile vasului. L-a ridicat în mâini, l-a împachetat ușor, a presărat făină în bol, apoi a pus aluatul la loc și deasupra lui a picurat puțin ulei, cât a luat într-o lingură. 

„Las aluatul să se odihnească 30 de minute. Între timp călesc ceapa și varza. Punem ulei într-o oală, lăsăm puțin să se încingă, punem ceapa, o călim puțin, cu grijă să nu se ardă, apoi punem varza. Am folosit jumătate de varză și două cele potrivite. Eu nu călesc foarte mult varza, ci doar cât să fie sticloasă și să se înmoaie puțin, pentru că vreau să rămână și crocantă”, a mai spus chef Sorin Bontea.

Iată trucurile lui chef Sorin Bontea pentru împăturirea plăcintei

După ce a dat la o parte de pe foc oala în care a călit ceapa și varza, le-a condimentat cu sare și piper, după gust, apoi le-a lăsat să se răcească. Apoi, a început să prelucreze aluatul. A presărat făină pe un blat de lucru, a împărțit aluatul în opt bucăți cât de cât egale, pe care le-a format cu o mână până au devenit „mingiuțe”, apoi le-a aplatizat și apoi le-a întins cu sucitorul, având grijă să rămână cât mai rotunde. Foaia de aluat astfel întinsă are un mare secret, spune chef Sorin Bontea: „Trebuie făcută cât mai subțire, să se vadă degetul prin ea. Și ar fi bine să fie atât de mare cât este diametrul tigăii folosite”.

A pus ulei la încins într-o tigaie, 3 linguri, apoi a pus varză pe foaie, într-un strat suficient de gros, și a împărurit plăcinta astfel încât să „sudeze” bine marginile. A pus apoi plăcinta la prăjit, a lăsat-o câteva zeci de secunde pe o parte și, când a simțit că s-a rumenit puțin a întors-o. „Nu le finalizez la prăjit, ci în cuptor”, a mai explicat chef Sorin Bontea. Așa că fiecare plăcintă a fost doar puțin rumenită în tigaia cu ulei, apoi fiecare bucată a fost scoasă și pusă pe foaie de copt, într-o tavă, care a fost dată la cuptor. A mai lăsat astfel plăcintele la gătit, la 180 de grade Celsius, pentru încă 10-15 minute. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zodii pixabay jpg
1 par alb remedii jpg jpeg
Ciuperca piciorului simptome şi tratament jpeg
salata de rosii jpeg
horoscop jpeg
1 zodii bani jpg jpeg
Drob de miel FOTO Cumvaplace.ro
zodii relaxate jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net