Rețetă ciorbă de fasole de post. E la fel de bună ca varianta originală

Ciorba de fasole de post este un preparat tradițional românesc, perfect pentru perioada postului, dar și pentru orice moment în care îți dorești o masă ușoară, dar sățioasă. Bogată în proteine vegetale și fibre, fasolea este ingredientul de bază al acestei rețete, oferind atât gust, cât și un aport valoros de nutrienți. Această ciorbă este simplu de preparat și poate fi personalizată după gusturile fiecăruia, fiind o alegere excelentă pentru cei care urmează o dietă vegetariană sau vegană. Iată o rețetă simplă și delicioasă de ciorbă de fasole de post.

Ciorba de fasole de post, un preparat tradițional românesc, perfect pentru perioada postului
Ciorba de fasole de post, un preparat tradițional românesc, perfect pentru perioada postului

Ingrediente:

  • 500 g fasole boabe (albă sau pestriță)
  • 1 ceapă mare
  • 2 morcovi
  • 1 ardei gras
  • 1 țelină mică
  • 2 roșii mari sau 200 ml suc de roșii
  • 3-4 linguri ulei de floarea-soarelui
  • 2-3 frunze de dafin
  • 1 linguriță de cimbru uscat
  • Sare și piper după gust
  • 1 litru de apă
  • 100 ml borș (opțional, pentru un gust acru)
  • Pătrunjel proaspăt sau leuștean pentru decor
  • 1-2 căței de usturoi (opțional)

Mod de preparare:

  1. Prepararea fasolei: Primul pas pentru a face o ciorbă de fasole de post delicioasă este să pui fasolea la înmuiat. Cel mai bine este să o lași la înmuiat de seara până dimineața, pentru a se hidrata și a fi mai ușor de fiert. După ce fasolea s-a înmuiat, o clătești bine sub apă rece și o pui într-o oală cu apă rece. Lăsând-o la fiert la foc mic, îndepărtezi spuma care se formează deasupra, pentru a obține o ciorbă limpede și gustoasă.
  2. Pregătirea legumelor: Între timp, curăță și toacă legumele. Ceapa se taie mărunt, iar morcovii, ardeiul și țelina se rade pe răzătoarea mare sau se taie cubulețe mici. Roșiile se pot spăla și tăia cubulețe mici sau, dacă folosești suc de roșii, poți trece la pasul următor.
  3. Sotarea legumelor: Într-o tigaie, adaugă uleiul de floarea-soarelui și călește ceapa până devine aurie. Adaugă apoi morcovii, ardeiul și țelina și lasă-le să se călească timp de 5-7 minute. Dacă folosești roșii proaspete, adaugă-le acum în tigaie și lasă-le să fiarbă câteva minute, iar dacă folosești suc de roșii, adaugă-l și lasă-l să se combine cu celelalte ingrediente.
  4. Adăugarea legumelor în ciorbă: După ce fasolea a fiert timp de aproximativ 45-60 de minute, adaugă legumele călite în oala cu fasole. Adaugă și frunzele de dafin, cimbrul și sare după gust. Lasă ciorba să fiarbă în continuare la foc mic pentru încă 20-30 de minute, până când toate ingredientele sunt bine pătrunse și aromele s-au amestecat.
  5. Gustul acru (opțional): Dacă îți place ca ciorba să aibă un gust acru, adaugă borșul fierbinte și lasă-l să fiarbă timp de 10 minute. Dacă preferi o ciorbă mai ușoară, poți renunța la borș și vei obține o variantă mai blândă.
  6. Finalizarea ciorbei: După ce ciorba a fiert, gustă și mai adaugă sare sau piper dacă este nevoie. Dacă îți place, poți adăuga și câțiva căței de usturoi pisați pentru un plus de aromă. Servește ciorba fierbinte, presărată cu pătrunjel sau leuștean proaspăt tocat.

Sfaturi utile:

  • Ciorba de fasole este mai bună dacă o lași să se odihnească câteva ore sau chiar până a doua zi, când aromele se îmbină și devine mai gustoasă.
  • Poți servi ciorba cu pâine de casă sau cu ardei iute, pentru un plus de savoare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1744726306 1Iof jpg
image png
anxietate trezire somn 646 320 jpeg
Horoscop 22 28 aprilie, Shutterstock jpg
horoscop martie  iunie logo webp
cozonac, foto shutterstock jpg
fericire Foto: Pixabay
zodii protejate in februarie logo webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net