Rețete de la cititori: Plăcintă cu dovlecei – Daniela Andrei
Pentru aluat avem nevoie de: aproximativ 300 gr făina albă de grâu 2-3 linguri cu ulei de măsline 15-20 gr drojdie proaspătă 100 ml apă călduță sare după gust o linguriță cu zahăr rozmarin și semințe de chimen după gust
Pentru compoziție avem nevoie de:
3 ouă3 dovlecei potriviți100 gr cașcaval200 gr brânză de burdufcondimente după gust: sare, piper, rozmarincâteva frunzulițe proaspete de busuioc
Suplimentar:
3-4 roșii miciun gălbenuș de ou pentru uns plăcinta
Incepem prin a pregăti aluatul:
Intr-un bol micuț adăugăm zahărul si drojdia; le pasăm cu ajutorul unei lingurițe până ce compoziția devine lichidă; păstrăm bolul intr-un loc căldut, pentru 10-15 minute, timp in care drojdia va dospi.
Cernem făina intr-un vas, adăugăm condimentele după gust (sarea, rozmarinul si chimenul), drojdia dospita si mai apoi, putin câte puțin, apă călduță.
Amestecăm toate ingredientele si frământăm aluatul adăugând, treptat, uleiul.
Acoperim vasul cu un prosopel curat și il păstram la cald până ce își dublează volumul.
Intre timp pregătim compoziția:
Curățăm dovleceii de coajă si ii trecem prin răzătoare sau îi mărunțim cu ajutorul unui tocator electric. Ii lăsăm intr-o/un sita/ciur, presându-i ocazional, pentru a elimina surplusul de suc conținut. Frământăm brânza de burduf si trecem prin răzătoare cașcavalul, adăugăm dovleceii și cele 3 ouă, condimentam după gust si presărăm busuiocul verde. Amestecăm toate ingredientele până la omogenizarea completă.
Din aluatul crescut, intindem o foaie uniformă, nu foarte groasă. O așezăm in vasul cooker-ului, uns în prealabil cu putin unt topit, adăugăm compoziția de dovlecei si surplusul foii de plăcinta peste aceasta. Colorăm cu rondele de roșii si ungem cu gălbenuș de ou.
Coacem plăcinta la 150 de grade pentru 55 de minute aproximativ. O lăsăm să se răcească treptat in vas. Se servește rece, cu poftă!