Reţete de la cititori: Prăjitura răsturnată cu mere – Alexandra Iorgu
Ingrediente: Pentru caramel: 120 g unt,250 g zahăr, 2 linguri zeamă de lămâie.
Pentru blat: 7-8 ouă ,150 g zahăr , 8 linguri de ulei, 250-300 grame făină,un plic praf de copt, esenţă de vanilie, plus 2 mere;
Mod de preparare
Începem prin prepararea caramelului: punem untul şi zahărul pe foc la temperatura medie, amestecând continuu. Când începe să fiarbă, adăugăm zeamă de lămâie şi mai amestecăm circa 2 minute până se formează caramelul. Apoi punem caramelul într-o tavă tapetată cu unt(orice tavă: de tort, tarta) şi deasupra punem merele tăiate felii.
Prepararea blatului
Separăm albuşurile de gălbenuşuri, batem spumă tare albuşurile cu un praf de sare. După ce s-a format o spumă adăugăm zahărul şi mai batem până obţinem o consistenţă tare şi lucioasă.Gălbenuşurile le frecăm cu uleiul şi le adăugăm peste albuşuri amestecând uşor pentru a nu ieşi aerul, adăugăm făina,praful de copt, esenţa şi amestecăm uşor cu mişcări ferme până la omogenizare. Punem aluatul peste caramel şi adăugăm tava la cuptor pentru 40-50 minute. După ce s-a copt prăjitura, o răsturnăm peste o farfurie. Poftă bună!