Reţete de la cititori: Rasol de peşte - Geta Alexiu
Avem nevoie de: 2 peşti (se foloseşte peşte alb, ştiucă sau şalău), 3-4 cartofi, 2-3 morcovi, 1 ceapă, pătrunjel, lămâie, 2-3 linguri ulei de măsline, 1-2 linguri oţet, sare, o căpăţână de usturoi pentru mujdei.
Preparare: Se spală foarte bine peştele şi se porţionează. Eu folosesc pentru rasol doar peşte de Dunăre, şalău sau ştiucă.Se curăţă morcovii, ceapa şi cartofii. Morcovii şi cartofii se taie în bucăţi, rondele sau fâşii, după preferinţe şi se pun la fiert împreună cu ceapa. Când sunt gata, după aproximativ 20-25 minute, transferăm cartofii şi morcovii într-un alt vas. În apa în care au fiert legumele se adaugă 2-3 linguri de ulei de măsline şi apoi peştele porţionat. Pentru ca peştele să nu se rupă la fiert adăugăm 1 -2 linguri de oţet sau zeamă de lămâie. Peştele este fiert în aproximativ 10 minute. Se adaugă acum şi sarea, după gust.Aşezăm peştele peste legume, asezonăm cu pătrunjel tocat şi apoi turnăm apa rămasă de la fiert. În acest fel se combină foarte bine toate aromele. Ornăm cu câteva feliuţe de lămâie. Se serveşte cu mujdei de usturoi, sau fără, în funcţie de gusturile fiecăruia. Poftă bună!