Reţete de la cititori: Sushi
Andreea Rădulescu ne învaţă cum să pregătim sushi.
Ingrediente sushi:
350 g orez cu bobul lung, 9 foi alge pentru sushi (nori), 90 ml oţet de orez, 3 linguriţe sare, 12 linguriţe zahăr, batoane surimi (eu am folosit 16), felii avocado, felii somon, susan.
Preparare sushi:
Se spală orezul cu apă rece foarte bine până apa este limpede. Se varsă cu grijă apa şi se lasă orezul să stea cam 20-30 minute până devine alb mat. Se pune orezul în vasul în care îl fierbem şi adăugăm atâta apă cât să depăşească cu 2,5 cm orezul. Punem la fiert la foc mare şi se lasă 2 minute, apoi reducem la foc mic şi lăsăm să fiarbă 13 minute. Lăsăm deoparte acoperit 10-15 minute. Până se răceşte se prepară “sosul”. Se pune oţetul de orez, zahărul şi sarea la foc mic şi se amestecă până se topeşte zahărul, respectiv sarea. Se răstoarnă orezul într-un vas întins, turnăm oţetul de orez preparat şi se amestecă cu grijă până orezul absoarbe lichidul. Aşezăm o foaie de alge pe un suport (eu am folosit un suport de bambus îmbrăcat în folie alimentară), punem un strat subţire de orez de până aproape de capătul foii pe care îl întindem cu mâinile ude (este indicat să se lase cam 1,5-2 cm pentru lipire). Peste orez (la capăt) se adaugă surimi, somon şi avocado. Se rulează cât se poate de strâns. La cele cu susan se procedează ca mai sus, numai că după ce se întinde orezul pe foaia de alge, se presară susan şi se întoarce foaia invers. Se adaugă din ingredientele pentru umplere şi se rulează strâns. Batoanele formate se taie la capete cu un cuţit ud, apoi rulouri.