Reţete de la cititori: Tort de ciocolată - Adriana Szerepi
Ingrediente: Blat: 6 ouă, 300 g zahăr, 6 linguri ulei, 190 g făină, 2 linguri cacao, 1 lingură praf de copt.
Albuşurile le separăm de gălbenuşuri şi le batem cu un praf de sare până devine o spumă tare care stă pe castron dacă-l întoarcem.
Adăugăm treptat zahărul continuând mixarea până se dizolvă zahărul şi rezultă o spumă tare şi lucioasă ca la bezele apoi adăugăm gălbenuşurile unul câte unul şi uleiul în fir ca la maioneză. La urmă adăugăm făina amestecată cu praful de copt şi cernută.
Acest aluat îl punem în tava detaşabilă pe care înainte am uns-o cu ulei şi am tapetat-o cu făină. Se coace la foc potrivit aproximativ 25-30 minute. Foarte important în primele 15 minute nu deschideţi uşa cuptorului pentru a lăsa blatul să crească.
Crema: 5 tablete de ciocolată amăruie de calitate, 700 ml frişcă lichidă. Cele 5 ciocolate le rupem bucăţele şi le punem la topit cu 500 ml frişcă pe abur. Răcim această cremă şi o dăm la frigider 2-3 ore. Blaturile răcite le tăiem în 3 felii egale. Preparăm un sirop din 250 ml apă, 4-5 linguri zahăr şi 2 linguri de cacao şi-l punem pe foc să fiarbă puţin până se topeşte tot zahărul.
Frişca rămasă (200 ml ) o mixăm spumă. Scoatem crema din frigider şi o mixăm cu robotul după care adăugăm frişca bătută şi mixăm bine. Asamblăm tortul: 1 foaie blat însiropat, 1 strat cremă.... lăsăm cremă pentru a unge tortul roată.
1\2 kg de rollo din napolitane umplute le lipim cu grijă pe marginile tortului. Legăm cu o aţă pentru a le fixa. 200 g ciocolată albă punem la topit cu 100 ml frişcă lichidă pe care o turnăm în fir pe mijlocul tortului lăsând-o să se aşeze într-un strat egal. Atenţie nu turnaţi ciocolata fierbinte pe cremă pentru că se va amesteca. Lăsaţi glazura puţin la răcorit. Pentru decor am pus trandafiri roşii din fondant iar pe margine am legat o fundiţă elegantă din organza.