Salată de vinete, rețetă din străbuni, din 1940. Ce ingredient o făcea cremoasă și păstra aroma vinetelor coapte
Salata de vinete este o rețetă extrem de populară de-a lungul țării noastre, iar indiferent de regiunea în care ne aflăm, tot vom găsi gospodine care pregătesc această mâncare. Iar dacă ne dorim o variantă tradițională, atunci putem apela la rețeta din anul 1940, de care nu ne vom mai sătura!
Atunci când ne dorim să pregătim o masă cu adevărat tradițională, atunci cel mai simplu mod de a o face este să apelăm la ajutorul rețetelor scrise de români cu zeci de ani în urmă. Iar în anul 1940, în volumul „Bucătăria satului”, scris de Sanda Marin, vom găsi o rețetă de salată de vinete la care vom apela mereu, de acum înainte.
Iar partea cea mai bună este că această rețetă este la fel de simplă și de ușor de pregătit precum cea pe care o pregătim și astăzi. Însă, în varianta din anul 1940 vom mai găsi un ingredient care astăzi nu mai este chiar atât de comun, atunci când vine vorba despre salata de vinete.
Ce ingrediente ne vor fi necesare
În principiu, nu ne trebuie prea multe ingrediente, pentru această rețetă veche de zeci de ani. Tot ce va trebui să avem la îndemână este o ceapă, câteva vinete coapte, puțin ulei, cât și puțină sare, după gust.
Desigur, în această variantă a rețetei vom mai găsi și un ingredient care astăzi nu este unul tocmai comun, în salata de vinete. Mai precis, este vorba despre oțet! În anul 1940, oțetul era folosit de gospodine, atunci când pregăteau această salată delicioasă.
Cum pregătim vinetele ca în anul 1940
Pentru a pregăti această rețetă delicioasă, primul pas pe care trebuie să îl facem este să tocăm cât mai mărunt vinetele coapte. Mai departe, într-un bol îndeajuns de mare vom bate vinetele cu uleiul, care trebuie adăugat încet și treptat.
Acum vom adăuga și ceapa, împreună cu sarea, după gust. Iar împreună cu acestea vine și ingredientul special, oțetul. Totul se amestecă bine, iar în scurt timp vom avea o mâncare delicioasă, de post, de care nu ne vom mai sătura.