Secretul pentru cele mai gustoase jumări de porc, făcute în casă. Cum trebuie să le gătești pentru a fi crocante la exterior și moi la interior
Jumările de porc sunt unele dintre cele mai gustoase preparate tradiționale de pe mesele românilor în preajma sărbătorilor de iarnă. De cele mai multe ori ne duc cu gândul în copilărie, și retrăim cele mai frumoase momente petrecute alături de familie. Astăzi vă oferim câteva ponturi pentru a pregăti jumări ca la bunica acasă, fragede în interior și crocante la exterior.

Cum se pregătesc jumările
Bunicile noastre știau cum să pregătească jumările astfel încât să nu fie grețoase. Secretul nu constă doar în ingrediente, ci mai degrabă în vasul folosit și procesul de gătire. Este necesar un vas cu pereții groși pentru a fi prăjite jumările. Procesul de gătire trebuie să fie unul lent, ca slănina să se topească încet, iar bucățile de carne să devină crocante.
Este important ca bucățile de slănină să fie așezate într-un vas rece, urmând ca mai apoi să porniți focul. Grăsimea se va topi lent, iar jumările nu se vor mai arde și vor fi gătite corect în interior. Spre final, secretul este să dați flacăra mai mare pentru a avea jumări crocante.
Mihaela Bilic: „Mult timp s-a spus despre grăsimile animale că ar duce la creșterea colesterolului în sânge”
Medicul nutriționist îi îndeamnă pe români să consume jumări și untură, și să renunțe la teama că afecteaza sănătatea. De asemenea, recomandă gătitul în untură, deoarece mâncarea devine mult mai gustoasă și mai savuroasă.
„Jumări și untură. Da, nu strâmbați din nas și nu vă arătați îngrețoșați de atâta grăsime - de la celula nervoasă și creier, până la secreția de hormoni și sănătatea pielii, tot organismul are nevoie de grăsime. Din grăsime creștem când suntem copii și cu grăsime funcționăm optim când suntem adulți, nu din apă și frunze. Bineînteles că elementul cheie este cantitatea și tipul grăsimii. La capitolul cantitate avem nevoie de 10-20g grăsime/zi, pe cât posibil provenită din surse cât mai variate, pentru că fiecare tip de grăsime are altă compoziție de acizi grași. Însă atenție, uleiul vegetal este cea mai concentrată formă de grăsime, cu 0% apă și 100% lipide, în timp ce untul și untură au max 80% grăsime și 10-15% apă.
Mult timp s-a spus despre grăsimile animale că ar duce la creșterea colesterolului în sânge, fapt dovedit neadevărat la nivel mondial încă din 2013. Acum trebuie să reabilităm reputația grăsimii animale reamintind ceea ce bunicii noștri știau de când lumea: nu există o grăsime mai stabilă la încălzire și mai potrivită pentru prăjit decât untura!! De la cartofi și mămăligă, până la carne și cârnati, tot ce e prăjit în untură e savuros și sănătos”, a transmis Mihaela Bilic prin intermediul rețelelor de socializare.


































