Tort cu cremă de ness şi alune - Elena Harabagiu
Ingrediente blat bezea (2 blaturi):
-12 albuşuri
-500 g zahăr
-400 g alune coapte măcinate
Ingrediente crema:
12 gălbenuşuri
300 g zahăr pudră
250 g unt gras moale (la temperatura camerei)
6 linguriţe cu vârf ness (+/- după gust)
2 linguriţe zahăr pudra
o linguriţă apă călduţă
Mod de preparare blat:
Mixati 6 albuşuri spumă cu un praf de sare apoi adăugaţi treptat zahărul.Mixati bine până când bezeaua este consistentă, nu cade de pe paletele mixerului şi adăugaţi treptat 200 g nuca, amestecând uşor.
Puneţi compoziţia într-o tavă 40*28 cm tapetata cu hârtie de copt şi daţi-o la cuptor (preîncălzit 170 grade) pentru 18-20 minute sau până când se rumeneşte uşor. Procedati identic şi cu cel de-al doilea blat. Nu faceţi compoziţia de la început pentru ambele blaturi decât dacă va permite cuptorul să coaceti două tavi în acelaşi timp. Spălaţi bolul în care preparaţi compoziţia după fiecare utilizare.
Pentru crema mixati bine 12 gălbenuşuri cu 300 g zahăr pudra apoi fierbeţi-le în baie de aburi în jur de 30 minute până se îngroaşă apoi lăsaţi la răcit.Mixati untul până se face spumă, adăugaţi nessul amestecat cu cele 2 linguriţe de zahăr pudra şi dizolvat cu o linguriţă de apă şi puneţi treptat din crema de gabenusuri răcită.Ungeti prima foaie cu 3/4 din crema formată şi acoperiţi cu cel de-al doilea blat. Întindeţi restul de crema şi presăraţi câteva alune tocate. Lăsaţi tortul la rece câteva ore apoi tăiaţi-l după plac. Eu l-am decorat cu coacăze