Tort olandez cu vişine - reţetă
Suntem în sezonul cireşelor şi al vişinelor, aşa că e bine să profităm. Astăzi vă prezentăm reţeta pentru un delicios tort olandez cu vişine.
Pentru a prepara un tort olandez cu vişine irezistibil trebuie să vă rezervaţi două ore în preajma bucătăriei. Cel mai bine e în weekend, când e timp liber mai mult şi meritaţi un pic de răsfăţ.
Tort olandez cu vişine – ingrediente
Lista cu ingrediente pentru tort olandez cu vişine este relativ scurtă:
- 1 pachet de foietaj;
- 60 de grame de coacăze;
- 80 de grame de fondant;
- 750 de mililitri de frişcă;
- 100 de grame de zahăr;
- 450 de grame de compot de vişine;
- 3 linguriţe de amidon;
- scorţişoară.
Tort olandez cu vişine – mod de preparare
Întinzi foietajul pe o planşă pe care ai presărat făină şi-l împătureşti.
Împarţi foietajul în trei foi, de 3-4 mm grosime şi puţin mai mari decât forma circulară de tort. Foile se aşază în tava tapetată cu hârtie de copt. Foaia se taie de jur împrejur şi o laşi aşa timp de 15 minute.
Cuptorul se preîncălzeşte la 220 de grade Celsius. Înfigi de mai multe ori o furculiţă în cele trei foi şi le coci 10 minute.
Între timp scurgi vişinele. Zeama de vişine se fierbe cu puţină scorţisoară şi 50 de grame de zahăr, apoi se adaugă amidon şi se fierbe din nou. Ulterior, se adaugă vişinele şi lasă amestecul la răcit.
Foile calde se taie în forme rotunde. Alegi cea mai frumoasă foaie, o aşezi pe planşă cu partea de sus în jos şi ungi cu jeleul de coacăze fierbinte, dar prin strecurătoare. Îl laşi să se întărească şi ungi cu fondant. Suprafaţa trebuie să fie de culoarea roz şi strălucitoare. Când s-a întărit, iei un cuţit pentru tort şi împarţi în 12.
Baţi frişca cu zahăr până iese spumă tare. Ungi o foaie cu un strat subţire de frişcă. Decorezi marginea foii cu 3 inele concentrice de frişcă. Împarţi vişinele între inele, dar păstrezi 12 fructe pentru decoraţiunea finală.
Aşezi următoarea foaie în formă, peste foaia de jos umplută, şi ungi cu frişcă. Ridici puţin forma şi o aşezi înapoi pe planşă, pentru a elibera bulele de aer apărute în umplutură.
Scoţi inelul şi ungi marginea tortului cu frişcă. Pui deasupra foaia de sus, unsă cu glazură.
Decorezi fiecare bucată din cele 12 cu un trandafir de frişcă şi cu câte o vişină.
Sursa: culinar.ro