Varză călită. Trucuri pentru ca acest preparat să iasă demențial

Varza călită este un preparat tradițional românesc, savuros și reconfortant, care poate fi servit ca garnitură sau ca fel principal. Cu o aromă bogată și o textură moale, varza călită este iubită de mulți, dar pentru a-i maximiza gustul și a obține un preparat demențial, există câteva trucuri și tehnici de care trebuie să ții cont. Iată rețeta detaliată și câteva sfaturi pentru a obține cea mai bună varză călită!

Varză călită. Foto: arhiva.
Varză călită. Foto: arhiva.

Ingrediente (pentru 4 porții)

1 kg de varză (preferabil varză albă)

200 g de slănină (sau 100 g de ulei pentru o variantă vegetariană)

2 cepe mari

2-3 morcovi (opțional)

1-2 linguri de pastă de tomate (sau roșii tocate)

1-2 foi de dafin

Sare și piper (după gust)

O linguriță de zahăr (pentru a contrabalansa aciditatea)

Câteva boabe de piper (opțional)

Cimbru uscat (opțional, pentru un plus de aromă)

Cum se gătește varza călită

Curăță și toacă ceapa mărunt, taie slănina în cubulețe. Curăță morcovii și rade-i pe răzătoarea mare. Taie varza în jumătăți, apoi fâșii subțiri.

Într-o tigaie mare sau o cratiță adâncă, adaugă slănina și las-o să se topească la foc mediu. Odată ce slănina a început să se rumenească, adaugă ceapa tocată și sotează până devine sticloasă. Adaugă morcovii rași și sotează-i împreună cu ceapa și slănina timp de aproximativ 5 minute, până când devin ușor moi.

Adaugă varza feliată în tigaie, amestecând bine pentru a se combina cu celelalte ingrediente. Pune foile de dafin, boabele de piper, sare și piper după gust, și zahărul pentru a contrabalansa aciditatea verzei.

Acoperă cratița cu un capac și lasă varza să se călească la foc mic timp de 30-40 de minute. Amestecă ocazional pentru a evita lipirea și a asigura o gătire uniformă. Dacă este necesar, adaugă puțină apă sau supă pentru a menține umiditatea.

Cu aproximativ 10 minute înainte de a opri focul, adaugă pasta de tomate sau roșiile tocate și amestecă bine. Acestea vor adăuga o aromă plăcută și o culoare vibrantă preparatului.

Verifică gustul și ajustează sarea și piperul, dacă este necesar. Dacă preferi, poți adăuga puțin cimbru uscat pentru un plus de aromă.

Odată ce varza este fragedă și aromată, îndepărtează capacul și mai lasă preparatul pe foc câteva minute pentru a se evapora excesul de apă.

Servește varza călită caldă, ca garnitură la diverse preparate din carne sau ca fel principal, alături de o mămăliguță.

Trucuri pentru un preparat demențial

- Poți să lași varza să stea cu sare timp de 30 de minute înainte de a o găti. Acest lucru ajută la eliminarea excesului de apă și intensifică aroma.

- Folosește slănină afumată pentru un gust mai profund și mai bogat.

- O mică cantitate de vin alb adăugată în timpul gătitului poate da o aromă suplimentară varzei.

- Gătirea lentă la foc mic permite aromelor să se dezvolte mai bine, făcând preparatul mai gustos.

Varza călită este un preparat versatil și ușor de adaptat în funcție de preferințele tale. Cu aceste trucuri și rețeta simplă, te vei bucura de un fel de mâncare delicios care va încânta întreaga familie!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Metoda Garuda  Sursa foto shutterstock 2485566527 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
horoscop (1) jpg
horoscop webp
1 ostropel de pui jpg jpeg
horoscop, zodii, stres jpg
horoscop saptamana 23 29 septembrie webp
celulita jpg
1 salata de legume cu morcovi jpg jpeg
horoscop jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net