Zacuscă de dovlecei, rețetă ardelenească plină de savoare

Ultima actualizare:

Toamna este anotimpul perfect pentru a ne bucura de roadele pământului și pentru a conserva gustul proaspăt al legumelor pentru lunile reci de iarnă. Una dintre cele mai iubite conserve tradiționale din România este zacusca, o mâncare care îmbină armonios legumele coapte și mirodeniile. În acest articol, vom explora o variantă mai puțin obișnuită, dar extrem de gustoasă: zacusca de dovlecei, o rețetă ardelenească

Zacuscă de dovlecei. Foto: arhiva.
Zacuscă de dovlecei. Foto: arhiva.

Ce este zacusca de dovlecei?

Zacusca de dovlecei este o reinterpretare a rețetei clasice de zacuscă, unde dovleceii sunt vedeta principală. Această variantă este la fel de aromată și versatilă ca zacusca tradițională, dar aduce o notă de prospețime și o textură mai fină datorită dovleceilor. Zacusca de dovlecei poate fi servită ca aperitiv, ca garnitură lângă diverse feluri de mâncare, sau pur și simplu întinsă pe pâine prăjită pentru un mic dejun sau o gustare rapidă.

Beneficiile consumului de dovlecei

Dovleceii sunt legume bogate în vitamine (A, C, B6), minerale (magneziu, potasiu) și fibre, având un conținut scăzut de calorii. Aceștia sunt ideali pentru o dietă sănătoasă și echilibrată, ajutând la menținerea unui sistem digestiv sănătos, la întărirea imunității și la protejarea ochilor datorită conținutului ridicat de antioxidanți.

Ingrediente necesare pentru zacusca de dovlecei

Pentru a pregăti o zacuscă de dovlecei delicioasă, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

2 kg dovlecei (curățați de coajă și semințe)

1 kg ardei capia sau ardei roșii

500 g ceapă

1 kg roșii bine coapte sau 500 ml suc de roșii

200 ml ulei de floarea-soarelui

3-4 căței de usturoi

2 lingurițe de zahăr (opțional, pentru a echilibra aciditatea)

Sare și piper după gust

2-3 foi de dafin

1 linguriță de boia dulce (opțional)

Oțet (opțional, după gust)

Mod de preparare

Începeți prin a spăla și curăța toate legumele. Dovleceii se curăță de coajă și semințe, apoi se taie în cuburi mici. Ardeii se coc pe grătar sau în cuptor până când coaja devine neagră și se decojește ușor, după care se taie în fâșii subțiri. Roșiile se opăresc, se curăță de coajă și se toacă mărunt, sau se folosesc direct sucul de roșii.

Într-o cratiță mare, încălziți uleiul și adăugați ceapa tăiată mărunt. Se călește la foc mediu până devine sticloasă, având grijă să nu o ardeți.

Adăugați ardeii copți și tăiați, apoi dovleceii și amestecați bine. Lăsați amestecul să fiarbă la foc mediu, acoperind cratița cu un capac. Legumele vor începe să-și lase sucul propriu.

După ce legumele s-au înmuiat, adăugați roșiile tocate sau sucul de roșii, foile de dafin, sarea, piperul, boiaua dulce, zahărul și usturoiul tocat mărunt. Amestecați bine și lăsați zacusca să fiarbă la foc mic, amestecând ocazional pentru a nu se prinde de fundul cratiței.

Zacusca trebuie să fiarbă lent, timp de aproximativ 1-2 ore, până când toate legumele sunt bine pătrunse și amestecul capătă o consistență groasă și omogenă. Dacă doriți, puteți adăuga oțet la final, pentru un plus de aciditate.

În timp ce zacusca fierbe, pregătiți borcanele. Acestea trebuie să fie sterilizate fie prin fierbere, fie prin coacere în cuptor. Turnați zacusca fierbinte în borcane, închideți-le bine și lăsați-le să se răcească încet, acoperite cu o pătură groasă.

După ce borcanele s-au răcit complet, le puteți depozita într-un loc răcoros și întunecat, precum o cămară. Zacusca de dovlecei se poate păstra astfel pentru câteva luni bune, păstrându-și gustul proaspăt și aromat.

Zacusca de dovlecei este o alternativă savuroasă la zacusca tradițională, perfectă pentru a adăuga varietate mesei de toamnă și iarnă. Este o rețetă simplă, dar delicioasă, care merită încercată și care vă va aduce cu siguranță aminte de gustul legumelor proaspete chiar și în lunile reci. Încearcă această rețetă și bucură-te de o zacuscă unică, plină de savoare și sănătoasă!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fiicele Regelui Mihai si Principele Radu la parastasul de 6 ani al Regelui Mihai   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (2) jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
horoscop shutterstock 440905510 jpg
horoscop saptamana 30 august   5 septembrie webp
pickles 700059 1280 jpg
snitele istock jpg
pilaf cu rosii jpeg
Trei zodii au probleme de sănătate în luna februarie, sursă foto: Pixabay
index webp
6 Camara muraturi a marin jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net