Cele mai bune remedii pe care le poți aplica acasă și care te vor ajuta să scapi de mătreață
Există o varietate de moduri de a ajuta la tratarea mătreții. Remediile naturale precum uleiul de arbore de ceai, modificările dietetice și bicarbonatul de sodiu pot fi la fel de eficiente ca și medicamentele.
Mătreața, fulgi albi de piele pe scalp, se caracterizează prin mâncărimi, care pot fi inconfortabile. Aproape 50% din populația globală va experimenta mătreață cel puțin o dată în viață. Poate fi cauzată de mai mulți factori, printre care: piele uscată, dermatita seboreică, sensibilitate la produsele pentru păr. Deși există o mulțime de produse fără prescripție medicală (OTC) concepute pentru a trata mătreața, aceste remedii simple pot fi la fel de eficiente.
1. Ulei de arbore de ceai
Din punct de vedere istoric, uleiul de arbore de ceai a fost folosit pentru a ajuta la tratarea afecțiunilor pielii precum acneea și psoriazisul. De asemenea, poate avea proprietăți antimicrobiene și antifungice, care ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor de mătreață.
O recenzie mai veche sugerează că uleiul de arbore de ceai este eficient în combaterea ciupercii Malazesiei, care poate provoca atât dermatită seboreică, cât și mătreață. Un alt studiu a descoperit că aplicarea țesutului placentar înmuiat în ulei de arbore de ceai pe piele a fost mai eficientă decât un tratament antifungic pe bază de prescripție medicală pentru vindecarea leziunilor cauzate de această ciupercă. În ciuda acestor studii, este nevoie de mai multe cercetări de înaltă calitate pentru a revendica pe deplin beneficiile uleiului de arbore de ceai.
Uleiul de arbore de ceai poate provoca, de asemenea, iritații la cei cu pielea sensibilă. Prin urmare, cel mai bine este să-l diluați adăugând câteva picături într-un ulei purtător, cum ar fi uleiul de jojoba sau de nucă de cocos, înainte de a-l aplica direct pe piele.
2. Ulei de cocos
Renumit pentru multiplele sale beneficii pentru sănătate, uleiul de cocos poate fi folosit ca remediu natural pentru mătreață. Cercetările sugerează că poate îmbunătăți hidratarea pielii, poate preveni uscarea și poate reduce inflamația atunci când este aplicat ca cremă hidratantă.
3. Aloe vera
Aloe vera este un suculent care este adesea adăugat la unguente pentru piele, cosmetice și loțiuni. Când este aplicat pe piele, poate ajuta la tratarea afecțiunilor pielii cum ar fi arsurile, psoriazisul și herpesul labial. O recenzie mai veche sugerează că proprietățile antibacteriene și antifungice ale aloe vera pot ajuta la protejarea împotriva mătreții.
În mod similar, studiile pe eprubetă sugerează că aloe vera poate fi eficientă împotriva mai multor specii de ciuperci și poate ajuta la controlul anumitor infecții fungice. Alte studii pe eprubetă sugerează că aloe vera poate reduce inflamația, ceea ce ar putea ameliora simptomele mătreții.
4. Minimizați nivelul de stres
Se crede că stresul afectează multe aspecte, influențând totul, de la afecțiunile cronice la sănătatea mintală. Deși stresul în sine nu provoacă mătreață, poate agrava simptomele, cum ar fi uscăciunea și mâncărimea.
O analiză mai veche sugerează că nivelurile ridicate de stres pe termen lung pot modifica sau suprima activitatea sistemului imunitar. Acest lucru poate afecta capacitatea corpului dumneavoastră de a lupta împotriva infecțiilor fungice și a afecțiunilor pielii care contribuie la apariția mătreții.
Într-un alt studiu mai vechi pe persoane cu dermatită seboreică, aproximativ 28% au raportat că stresul a fost un declanșator pentru simptomele dermatitei. Multe tipuri diferite de tehnici vă pot ajuta să țineți sub control nivelul de stres, cum ar fi meditația, yoga și respirația profundă.
5. Oțet de mere
Oțetul de mere a fost asociat cu o varietate de beneficii pentru sănătate și poate fi folosit ca remediu natural pentru mătreață. Se crede că aciditatea oțetului ajută la stimularea eliminării celulelor moarte ale pielii de pe scalp. De asemenea, se spune că oțetul de mere echilibrează pH-ul pielii pentru a reduce creșterea fungilor și, astfel, combate mătreața.
Dacă doriți să încercați să utilizați oțet de mere, adăugați câteva linguri în șampon sau combinați-l cu doar câteva picături de uleiuri esențiale și pulverizați direct pe păr.
6. Aspirina
Acidul salicilic este unul dintre compușii primari găsiți în aspirina, care este responsabil pentru proprietățile sale antiinflamatorii. Acest acid este, de asemenea, un ingredient în multe șampoane anti-mătreață. Poate ajuta să scăpați de pielea solzoasă și să slăbiți fulgii, astfel încât să poată fi îndepărtați.
Într-un studiu mai vechi de 4 săptămâni, 19 persoane cu mătreață au folosit două șampoane care conțineau fie piroctonă olamină și acid salicilic, fie piritionă de zinc. Ambele șampoane au redus mătreața, dar cel care conținea acid salicilic a fost mai eficient în reducerea severității descuamării.
Pentru un remediu ușor pentru mătreață, încercați să zdrobiți două tablete de aspirină și să adăugați pudra în șampon înainte de a vă spăla părul.
7. Omega-3
Acizii grași Omega-3 joacă un rol important în corpul tău. Nu numai că alcătuiesc membranele celulare care înconjoară celulele tale, dar sunt și esențiale pentru funcționarea inimii, a sistemului imunitar și a plămânilor.
Omega-3 sunt, de asemenea, importanți pentru sănătatea pielii, deoarece ajută la gestionarea producției de ulei și hidratare, promovează vindecarea rănilor și previne îmbătrânirea prematură. O deficiență poate provoca apariția unei erupții cutanate, mâncărime sau aspre.
Deși sunt necesare mai multe cercetări, acizii grași omega-3 pot ajuta, de asemenea, la reducerea inflamației, care, la rândul său, poate ameliora iritația și simptomele mătreții.
Alimentele care sunt bogate în acizi grași omega-3 includ:
- pește precum somonul, păstrăvul și macroul
- semințe precum chia și semințele de in
- nuci precum nucile
De asemenea, puteți lua un supliment de ulei de pește pentru a vă ajuta să vă creșteți aportul, scriu cei de la Healthline.
8. Probiotice
Probioticele sunt bacterii benefice care au fost legate de numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv protecție împotriva alergiilor, niveluri scăzute de colesterol și scădere în greutate crescută. Aceste bacterii pot, de asemenea, să îmbunătățească funcția imunitară, ceea ce ar putea ajuta organismul să lupte împotriva infecțiilor fungice care cauzează mătreața.
Un studiu sugerează că administrarea de probiotice timp de 56 de zile a redus semnificativ severitatea mătreții la 60 de persoane. De asemenea, s-a demonstrat că probioticele ajută la tratarea și prevenirea afecțiunilor pielii, cum ar fi eczema și dermatita atopică, în special la sugari și copii. Suplimentele probiotice sunt disponibile pe scară largă. Ele pot fi găsite și în alimentele fermentate, cum ar fi varza murată.
9. Bicarbonat de sodiu
Bicarbonatul de sodiu este un remediu rapid, convenabil și ușor disponibil pentru mătreață.
Poate acționa ca un exfoliant blând pentru a ajuta la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii și pentru a reduce descuamarea și mâncărimea. De asemenea, are proprietăți antifungice care pot beneficia de tratamentul mătreții.
Pentru cele mai bune rezultate, aplicați bicarbonat de sodiu direct pe părul umed și masați-l pe scalp. Lăsați-l să stea timp de 1-2 minute, apoi continuați să vă spălați părul ca de obicei.
10. Evită anumite alimente
Unii oameni pot descoperi că limitarea consumului de anumite alimente ar putea ajuta la ameliorarea inflamației, ceea ce ar putea ajuta la îmbunătățirea sănătății scalpului. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări privind relația dintre dietă și mătreață.
Modificările dietetice pot preveni infecțiile fungice prin controlul creșterii drojdiei și îmbunătățirea microbiomului intestinal, ceea ce poate ajuta la tratarea mătreții.
Unele alimente pe care poate doriți să le limitați sunt:
- carbohidrați rafinați, cum ar fi pâinea albă, pastele și biscuiții
- carnea roșie
- hrana procesată,
- mâncarea prăjită,
- alimente și băuturi dulci
În plus, anumite alimente pot declanșa, de asemenea, apariția unor afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczemele, care pot contribui la apariția mătreții. În timp ce alimentele declanșatoare specifice variază de la o persoană la alta, unele dintre cele mai frecvente sunt făina albă, produsele care conțin gluten și vinetele, ardeii și roșiile.
Dacă aceste remedii naturale nu vă ajută să vă tratați simptomele mătreții, discutați cu un medic pentru a afla dacă alte opțiuni de tratament pot fi necesare pentru a oferi o ameliorare de lungă durată.