Detergent pudră sau lichid, tu ce alegi?

13 octombrie 2019
article img

Detergentul este un produs care nu lipseşte din nici o gospodărie. Îl găsim sub diferite forme, parfumuri sau proprietăţi, destinate hainelor albe, colorate, delicate sau ale copiilor. Cum îl alegi pe cel potrivit? Cea mai mare „bătălie” se dă între cel pudră şi cel lichid. Specialiştii unui brand de detergenţi ne spun care este diferenţa dintre ele şi demontează nişte mituri care circulă pe baza acestui subiect.

Ce e mai ieftin să folosim? Se crede că detergentul pudră este mai practic, dacă e să calculăm cantitatea folosită la numărul de cicluri de spălare. Proporţional, dintr-o cutie de detergent pudră se pune o cantitate  mai mică decât dintr-una de detergent lichid. Economia nu e reală, spun specialiştii. Asta deoarece e posibil să trebuiască să folosim un program suplimentar de clătire sau unul de mai lungă durată, căci detergentul pudră se dizolvă mai greu în apă cu temperatură scăzută şi pot rămâne pete albe pe haine. Ceea ce înseamnă că vom folosi mai multă apă şi mai multă energie electrică, astfel, costul detergentului pudră este doar aparent mai mic.

article img

Alegeţi în funcţie de culoarea rufelor. La cele albe, detergentul pudră e indicat deoarece are o putere de înălbire mai mare. Explicaţia ştiinţifică este că în compoziţia acestuia se poate pune înălbitor fără clor, pe când în cel lichid nu, deoarece devine instabil chimic. Pe de altă parte, în ceea ce priveşte rufele colorate, detergentul lichid este mai eficient. Folosindu-l nu riscaţi să rămâneţi cu depuneri albe, care vor ieşi în evidenţă.

Cine curăţă mai bine petele? Depinde despre ce pete vorbim. La cele de grăsime sau dificile de pe rufele colorate, detergentul lichid are avantajul de a putea fi turnat direct pe pată, ceea ce îi creşte considerabil puterea. Mulţi au mai multă încredere în detergentul pudră, pe care îl consideră mai puternic.

article img

Cine spală mai bine la temperaturi scăzute? Dacă alegi un program de spălare rapidă sau unul cu o temperatură scăzută a apei, pentru rufe de lână ori rufe delicate, evitaţi detergentul pudră. Acesta nu se dizolvă prea bine în apă şi poate lăsa urme albe pe haine. Detergentul lichid se comportă mult mai bine în astfel de situaţii, având acelaşi efect chiar şi în apă rece.

article img

Cine protejează mai bine maşina de spălat? Şi la acest capitol conduce „în luptă” detergentul lichid. El nu prezintă riscul de a forma depuneri greu de curăţat în compartimentul de alimentare din maşina de spălat şi în interiorul acesteia, cum face cel pudră. Cu menţiunea că în timp se poate produce mucegai şi miros neplăcut, fiind necesară regulat o curăţare amănunţită a maşinii de spălat.