Cât de periculoase sunt condimentele pentru ficat? Dezvăluirile surprinzătoare ale unui celebru medic român

Ultima actualizare:

Un medic celebru a discutat în podcastul lui Cătălin Măruță despre condimente și despre cât de periculoase sau benefice sunt acestea pentru ficat.

Ficatul, unul dintre organele vitale ale omului

Ficatul este unul dintre organele vitale ale omului. Acesta joacă un rol esențial în curățarea sau detoxifierea organismului de toxine și de numeroase substanțe nocive. Mai mult decât atât, tot acest organ transformă alimentele ingerate în energie, aceasta fiind esențială pentru executarea activităților uzuale, precum mersul, alergatul. 

Specialiștii în domeniu susțin că exista o legătură strânsă între alimentele pe care le consumi și ficat, deoarece acesta din urmă ajută extrem de mult în procesul digerării alimentelor, secretând bila, care contribuie la descompunerea alimentelor. Pe de altă parte, este bine de știut că ficatul este responsabil cu transformarea aminoacizilor în glucoză - principala sursă de energie pentru creier.

Cât de benefice sau nocive sunt condimentele pentru stomac. Foto: arhivă.
Cât de benefice sau nocive sunt condimentele pentru stomac. Foto: arhivă.

Cum acționează ficatul

Ficatul acționează ca un soi de sită, ajutând la cernerea sau filtrarea toxinelor și a altor substante nocive din sânge. Exact așa cum ficatul afectează capacitatea de metabolizare a alimentelor, și anumite categorii de produse alimentare pot afecta funcționarea lui corectă. De aceea, este bine să știm ce trebuie să mâncăm ca să păstrăm sănătos acest organ.

Irinel Popescu recomandă condimentele și legumele românești. Foto: arhivă
Irinel Popescu recomandă condimentele și legumele românești. Foto: arhivă

Medicul Irinel Popescu: "Condimentele nu fac neapărat rău"

Cunoscutul medic Irinel Popescu a fost prezent la potcastul lui Cătălin Măruță și a vorbit despre cât de periculoase sunt condimetele pentru ficat.

Nu fac neapărat rău. Știți bine că indienii mănâncă atât de condimentat încât ar trebui toți să moară de ficat, dacă acestea ar fi toxice. Însă, sunt destul de agresive pentru tubul digestiv, mai ales pe anumite segmente. Zona terminală, pacienții cu hemoroizi... nu aș recomanda în aceste situații condimente. Nici de stomac nu sunt ușor tolerate, dar sigur depinde de gusturile fiecăruia”, a afirmat Irinel Popescu în cadrul podcastului.

Ce spune doctorul despre mâncarea iute

Medicul a dezbătut și despre teoria că alimentele iuți ar curăța stomacul și l-ar face ca nou. Nu e chiar așa. Dar unele ajută. Asta dacă ne referim în mod specific, nu la condimente. De exemplu, usturoiul. Acesta are multe acțiuni pozitive. El este foarte neplăcut social, dar altfel ajută vasele de sânge și nu numai", a adăugat el.

Acesta a mai spus că este important și de unde provin acestea. El recunoaște că le-ar recomanda pe toate, însă dar doar dacă acestea ar fi românești și nu aduse de pe cine știe unde.

“Dacă am avea garanția că toate sunt luate de la ferma de lângă București, atunci vi le-aș recomanda din toată inima pe toate. Altfel, am niște mici rezerve. Că nu prea știm de unde sunt”, explică medicul.   

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fabrica DeLonghi jpg
image
image
image
image
image
image
netflix pixabay png
cub Pepe botez png
maria dragomiroiu sot jpg
FotoJet (31) jpg
Televiziune NBC news
image png
banner adela popescu png
adela popescu colaj instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net