Martin Freinademetz, printre supravieţuitorii deşertului Atacama
Fostă vedetă a snowboardului mondial şi organizatorul celui mai dificil raliu hard enduro al lumii, Red Bull Romaniacs, Freinademetz a trecut cu bine peste cei aproape 2000 de km din cel mai arid deşert al lumii şi se afla pe locul 39 în clasamentul general.
Cea de 32-a ediţie a Dakar-ului a debutat pe 1 ianuarie la Buenos Aires şi, după trei probe speciale în Argentina, a trecut Anzii ajungând în Chile. Aici s-a concurat în cinci probe speciale, în care desertul Atacama a făcut ca această parte să fie cea mai dificilă din raliu. Pentru Martin, Atacama a reprezentat o locaţie nouă, în care a fost nevoit să ruleze - cu o motocicletă care cântăreste cu rezervoarele pline aproximativ 200 de kg - pe dune foarte înalte care pentru alţi rideri aminteau de cele din Mali (Sahara-Africa). Austriacul, care rulează în Dakar pe un KTM 690 Rally, nu a mai mers în deşert de la ediţia din 2007 a raliului şi dunele înalte din etapa a 9-a nu l-au iertat.
'La cinci km după startul etapei Copiapo-La Serena, concentrat asupra road book-ului, am căzut foarte rău la coborârea unei dune şi norocul meu a fost că în acea zona erau mulţi spectatori. Ei i-au avertizat pe ceilalţi concurenţi că mă aflu la baza dunei şi m-au ajutat să scot motocicleta. Din pacate, m-am ales cu nasul şi cu armura sparte şi am pierdut foarte mult timp, terminând etapa doar pe locul 50. În ultima zi petrecută în Chile, când am mers din La Serena în capitala Santiago, am încercat să fiu prudent, pentru că am încă dureri musculare în urma cazăturii din dune. Drumurile sinuoase în zona deluroasă mi-au permis să îmi conserv locul în clasamentul general, unde am ca obiectiv clasarea în primii 40', a declarat Freinademetz.
Austriacul, care de peste şase ani cutreieră Carpaţii pentru a-i 'chinui', în cadrul Red Bull Romaniacs, pe cei mai buni piloti de enduro şi trial din lume, concurează în Dakar 2010 cu licenţă din partea Federaţiei Române de Motociclism.
Pe 13 ianuarie, Dakar-ul revine în Argentina, caravana urmând sa traverseze Anzii prin Pasul Libertadores, aflat la o altitudine de 3.500 m. Trecând prin acest pas, concurenţii şi echipele de asistenţă vor vedea Aconcagua (6.962 m), cel mai înalt vârf din cele două Americi. Etapa Santiago de Chile - San Juan (Argentina) măsoară 434 km din care 220 de km sunt reprezentaţi de proba speciala. La începutul acestei probe, concurenţii se vor afla la o altitudine de aproximativ 3.000 de metri, urmând să ajungă în bivuacul de la San Juan, care este situat la aproximativ 800 de metri altitudine.
Cea de a 32-a editie a Dakar-ului se încheie pe 17 ianuarie, la Buenos Aires, iar actualul lider al clasei moto este triplul câstigator de la Red Bull Romaniacs, francezul Cyril Despres.