Visele campionilor mondiali la canoe nu pot fi impozitate!
Rude, prieteni, oameni de sport - Ioan Bîrlădeanu, preşedintele Federaţiei Române de Kaiac Canoe, Elisabeta Lipă, preşedintele CS Dinamo, şi Doina Ignat, campioană olimpică şi mondială la canotaj - i-au aşteptat astăzi, la Otopeni, pe medaliaţii la Mondialele din Polonia. Obosiţi de pe drum, dar cu zâmbetul pe buze, Alexandru Dumitrescu şi Victor Mihalachi au fost imediat înconjuraţi de reporteri, fotografie şi cameramani. Întrebările s-au succedat rapid. "Cum a fost?" "La cine v-aţi gândit după ce aţi câştigat?" "Cui dedicaţi aceste victorii?".
Dumitrescu şi-ar cumpăra o garsonieră, la Ploieşti
Asaltaţi din toate părţile, cei doi au răspuns cu o amabilitate şi o răbdare specifice unui sport în care se munceşte enorm, în condiţiile dificile, departe de privirile publicului. "Aceste medalii reflectă multe antrenamente. O muncă de ani de zile. Concursul a fost dificil. A fost primul meu Campionat Mondial de seniori. Nu mă aşteptam la aur, ci doar la o medalie", a recunoscut Dumitrescu, care a povestit apoi că a aflat că a cucerit titlul mondial la 1.000 de metri la minute bune după încheierea acelei finale decisă la fotografie. "Ne consolasem că am terminat pe locul doi. Aşa este în sport. Poţi câştiga la fir de păr, însă poţi şi să pierzi la fel".
Întrebat ce va face cu banii care îi vor reveni din premierea titlurilor mondiale, precum şi ce părere are de faptul că acestea vor fi impozitate cu 25 la sută, după recenta ordonanţă de guvern, Dumitrescu a zâmbit amar şi a spus: "Sunt puţini bani... Nu ne pică deloc bine dacă se mai şi taie din ei. Ce voi face cu banii? Sincer, nu m-am gândit... Poate îmi voi lua o garsonieră... La Ploieşti". Văzând că ziariştii îl privesc cu mirare, campionul a rectificat imediat: "Deşi nu cred că îmi ajung aceşti bani pentru o garsonieră".
Contactată telefonică, Doina Melinte, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret, a declarat pentru "Adevărul": "Am discutat să nu se umble la premierea sportivilor olimpici. Campionii mondiali la canoe vor primi 420 de milioane de lei vechi fiecare. Din păcate, nu se vor mai putea acorda premieri pentru personalul Federaţiei şi nici pentru antrenorii care i-au descoperit pe aceşti campioni".
"În România, am condiţii mai bune de antrenament"
Născut la Unghieni, în Republica Moldova, colegul de canoe al lui Dumitrescu, Victor Mihalachi (21 de ani) are şi el acelaşi vis: să câştige titlul olimpic la Londra, în 2012. El a recunoscut că în ţara noastră beneficiază de condiţii mai bune de pregătire decât acasă, unde era ajutat de părinţi.
Fost practicant al dansului sportiv, apoi al luptelor, Mihalachi s-a apucat de canoe pe la 10 ani. A urmat Liceul Sportiv din Chişinău, acelaşi absolvit şi de Valeriu Calancea, halterofilul care a cucerit titlul mondial în urmă cu cinci ani. Spre deosebire de colegul său de la Dinamo, el nu va putea merge acasă, ci va rămâne la Snagov. În week-end, va participa la Cupa Steaua, iar săptămâna viitoare la Campionatele Naţionale.
Venită să-şi felicite sportivii, Elisabeta Lipă a declarat că nu depinde numai de ea angajarea lui Mihalachi la Dinamo: "Rezultatele obţinute de el, alături de Dumitrescu, vor conta. Din partea mea, el are tot sprijinul". Campioana olimpică şi mondială de la canotaj a precizat, de asemenea, că din discuţia purtată cu ministrul educaţiei, care are în subordine şi sportul, Daniel Funeriu, ar fi rezultat că suma cu care vor fi premiaţi cei doi campioni ar rămâne întreagă... "Nu ştiu ce să mai zic acum... Am auzit atâtea variante".
La CM de seniori şi Universitare de la Poznan (Polonia), delegaţia de kaiac-canoe a României a cucerit nouă medalii de aur, trei de argint şi una de bronz.