De Paște, vedetele țin la tradiție! Cine merge la biserică în noaptea de Înviere? „Am grijă să nu se stingă lumânarea”

#Exclusiv Click!

Şi anul acesta, vedetele s-au împărțit în două categorii de Paște! Unii au ales să stea acasă alături de famiilie lor, în timp ce alţii sunt la muncă, având concerte. Mai toate, însă, merg la slujba de Înviere să ia Lumină Sfântă, în Sâmbăta Mare, respectând cu sfințenie tradiția. 

Sâmbăta Mare este ultima zi din Săptămâna Patimilor, iar creştinii ortodocşi prăznuiesc îngroparea trupească a lui Iisus Hristos. Seara, credincioşii merg la biserică, la Slujba de Înviere. La miezul nopţii, preotul îi cheamă să ia Lumină, spunând: „Veniţi sa luaţi Lumină!”, iar ei îşi aprind lumânările şi transmit Lumina mai departe. Fiecare credincios duce la casa sa lumânarea aprinsă la Înviere.

Click! vă prezintă care sunt vedetele care țin la tradiție și vor merge la biserică în Sâmbăta Mare pentru a lua Lumina Sfântă.

image

Annes cântă de Paște la Predeal, la festivalul Retro Nostalgia. „Mergem la biserică după concert” 

Annes se află în aceste zile la Predeal, unde are concerte în cadrul Festialului Retro Nostalgia Music. Solista nu va rata însă slujba din noaptea de Înviere. Va merge la biserica din stațiunea Predeal și va lua Lumină.

„După concertul, care se termina în jur de ora 23.00, mergem cu toții să luăm lumină la bisericuța din Predeal. Nu putem rata Învierea, care la noi este o tradiție. După slujbă, ne întoarcem cu lumânările aprinse la hotel și vom ciocni un ou roșu toți artiștii“, a declarat Annes, pentru Click!

Livia Graur: „Eu țin foarte mult la tradițiile de Paște”

Livia Graur face anul acesta Paștele acasă, împreună cu fiica ei, Renata. Cele două respectă tradițiile cu sfințenie. În Sâmbăta Mare vor merge împreună la biserică ca să ia Lumină.

„Sigur că mergem la Înviere la biserică, e tradiție deja de mai mulți ani, asta după ce am făcut ouăle, sarmalele în foi de vițǎ și friptura în Sâmbăta Mare. 

Eu țin foarte mult la tradițiile de Paște. Am și un ajutor de nădejde, pentru că Renatei îi place foarte mult să mă ajute în bucătărie”, a spus Livia Graur, pentru Click! 

Ornela Pasăre: „Merg la biserică, iau Sfintele Paști și Lumina Sfântă”

Ornela Pasăre este una dintre cele mai credincioase soliste din muzica populară. Cântăreața nu-și programează niciodată concerte de Paște, iar în Sâmbăta Mare merge la biserică și stă la toată slujba. 

Eu de fiecare dată trăiesc intens spiritul sărbătorilor și mai ales bucuria sărbătorilor pascale, merg la biserică, iau Sfintele Paști și Lumina Sfântă și am grijă să nu se stingă lumânarea pentru a o aduce acasă. Eu așa obișnuiesc și o țin aprinsă câteva zile sau toată Săptămâna Luminată, iar pe parcursul anului, atunci când simt o mai aprind când mă rog

Pentru mine Paștele are o însemnătate aparte și o imensă încărcătură spirituală, fiind evenimentul care celebrează Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu”, a spus Ornela, pentru Click!

„Nu sunt de acord ca în noapte de Înviere să se meargă la petreceri”

„De Paște și în general de sărbători,  nu obișnuiesc să plec nicăieri, poate suna atipic, însă îmi place să stau acasă, să fiu înconjurată de cei dragi, să stau cu familia, să merg la biserică, să fiu gazdă bună, pentru mine este un mare, dar și o mare binecuvântare acest lucru

De Înviere, de asemenea, nu merg la niciun eveniment, nu sunt de acord ca în noapte de Înviere să se meargă la petreceri, mi se pare absurd si păcat când în Sfânta biserică se cantă - Hristos a Inviat! - tu să petreci. 

Magia acestei sărbători mă face să mă simt din nou copil și să trăiesc emoții pozitive: fericire, liniște, mulțumire, pace și bucuria de a fi împreună cu familia și cu cu cei dragi.

Pe lângă preparatele culinare specifice, miel, mie îmi place tare mult carnea de miel, este de nelipsit de la masa noastră, drob de miel, sarmale, ouă roșii, salată de boeuf, pască, cozonac și multe alte preparate. 

Să fim mai buni, să ne bucurăm din plin de frumuseţea tuturor lucrurilor care ne înconjoară şi să dăruim iubire și lumină celor dragi! Sărbători pascale fericite!”, le-a transmis Ornela Pasăre cititorilor Click!

image

Sânziana Buruiană merge la Mănăstirea  Țigănești 

Sânziana Buruiană își ia și ea soțul și pe cele două fetițe și merg la o mănăstire din apropierea Bucureștiului în noaptea de Înviere.

„Anul acesta, de Înviere, vom merge la Mănăstirea Țigănești, de lângă București, toată familia. După slujbă, venim acasă ca să ciocnim ouă roșii. Obișnuiesc să le împărtășesc pe fete de Paște. 

Mi-am propus să ajungem și la Arsenie Boca în perioada asta a sărbătorilor pascale, dar să vedem cum reușim pentru că este un drum foarte lung”, ne-a spus Sânziana Buruiană. 

image

Julia Chelaru nu merge la Înviere anul acesta! „Cânt în Bulgaria”

Julia Chelaru este una dintre solistele care nu vor ajunge la slujba de Înviere anul acesta. Solista este plecată în Bulgaria unde are de onorat mai multe concerte, alături de alți artiști de la noi. 

„Eu am concert chiar în Sâmbăta Mare în Bulgaria. Cânt la un hotel de lux, suntem invitați mai mulți artiști. Am luat și niște prieteni cu mine să petrecem Paștele aici. Mă întorc în București pe 5-6 mai, dar mai am și aici alte spectacole. 

Au fost ani în care m-am dus la Înviere și mi-a plăcut foarte mult, dar nici un an nu seamănă cu altul. Acum așa s-a nimerit!”, a declarat solista, pentru Click!

Slujba de Înviere de la Catedrala Patriarhală din București 16 aprilie 2023 FOTO Inquam Photos Alexandru Busca  (3) jpg

Ce trebuie să faci cu lumânarea de la slujba de Înviere?

În fiecare an, la Paştele ortodox credincioşii se bucură de minunea Luminii Sfinte – un eveniment miraculos ce se petrece în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paştelui.

La miezul nopţii de sâmbătă spre duminică, la slujba de Înviere, creştinii cântă împreună cu preoţii „Hristos a Înviat!”. Slujba se încheie dimineaţa, dar cei mai mulţi dintre creştini obișnuiesc să plece imediat după ce au luat Lumina Sfântă. 

Lumânarea trebuie să fie ținută aprinsă până ajung acasă, unde, după ce fac semnul Crucii, credincioșii o sting în pragul de sus al uşii de la intrare.

Lumânarea de la Înviere se ţine în casă şi se aprinde la nevoie, atunci când creștinii se roagă în momentele grele, de încercare, de primejdie, de boală sau atunci când este vreme rea.

Sfânta Lumină se aprinde pe Mormântul Domnului Iisus Hristos în Sâmbăta Mare, ziua, la Ierusalim, între orele 12.30-13.30, în timpul Vecerniei Mari, potrivit site-ului crestinortodox.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
banner claudia patrascanu png
cub gabi badalau claudia patrascanu png
scena teatru jpg
brooks nader sports illustrated profimedia jpg
jennifer lopez ben affleck profimedia jpg
ela craciun 3 jpg
Ramona Badescu jpg
Jennifer Lopez si Ben Affleck  jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net