Lucreţia Ciobanu, înmormântată cu onoruri militare
Lucreția Ciobanu a murit miercuri (30 septembrie), la vârsta de 90 de ani. A fost supranumită “Doamna Munților” și a încântat generații întregi cu melodiile ei, culese de la Mărginimea Sibiului, pe care le-a dus până departe, în America și în Canada. Înmormântarea a avut loc în cursul zilei de sâmbătă (3 octombrie), în Capitală.
Cântăreaţa de muzică populară Lucreția Ciobanu a decedat pe 30 septembrie, în urma unui stop cardiac. Artista avea 90 de ani și ar fi împlinit în scurt timp 91. Trupul neînsuflețit al Lucreției Ciobanu a fost depus de familie vineri (2 octombrie), la capela Cimitirului Ghencea Civil. Ea a fost înmormântată sâmbătă (3 octombrie), în jurul orei 13.00.
Lucreţia Ciobanu a fost înmormântată cu onoruri militare, informează România Tv. Cântăreața a fost condusă pe ultimul drum de zeci de rude și fani care i-au cântat melodiile ani de-a rândul.Artista a fost înmormântată în acelaşi cimitir în care se odihneşte soţul ei, medicul Ciobanu, cel alături de care a trăit o căsnicie de peste 60 de ani. Lucreţia Ciobanu a fost condusă pe ultimul drum în rochie de seară, aceasta fiind ultima dorinţă a interpretei de muzică populară.
Cine a fost Lucreţia Ciobanu
Lucreţia Ciobanu s-a născut la data de 27 octombrie 1924, cu numele Lucreţia Arcaş, în satul Topârcea din judeţul Sibiu. Mai târziu a mărturisit că de mică a fost fascinată de doinele cântate din fluier de ciobanii din zonă şi le-a păstrat o amintire vie. Muzica i-a plăcut mereu, dar a crescut cu lăutarii din sat deoarece minunea numită radio încă nu ajunsese acolo, potrivit unei biografii publicate pe bestmusic.ro.
A plecat din Topârcea natală la vârsta de 14 ani şi în timp şi-a clădit o carieră artistică solidă. În 1953, Lucreţia Ciobanu a câştigat un premiu naţional la Festivalul Mondial al Tineretului şi Studenţilor, unde a interpretat două strofe dintr-o doină, „Uite, bade-n ochii mei”.
Ulterior, a început sa cânte apoi în aceeaşi orchestră cu Ioana Radu şi Ion Luican.Prima emisiune difuzată de Televiziunea Română a fost deschisă de o legendă a muzicii, Maria Tănase, şi de tânăra Lucreţia Ciobanu, la sfârşitul anilor '50.
Preşedintele Traian Băsescu a decorat-o pe Lucreţia Ciobanu în 2010, cu ordinul „Meritul Cultural” în grad de mare ofiţer.
De asemenea, Lucreția Ciobanu a primit din partea Consiliului Județean Sibiu titlul de „cetățean de onoare al județului Sibiu”.
Printre cele mai cunoscute cântece ale Lucreţiei Ciobanu sunt „Pleacă oile la munte”, „Codrule, bătrânule”, „Ridică-te, negură”, „Cine n-are dor pe vale”, „Ia uitaţi-vă, feciori”, „Vino, iute, dorule”, „Iar se duc mioarele”, „Mi s-a dus bădiţa, dus”.