Lucreţia Ciobanu, înmormântată cu onoruri militare

Ultima actualizare:

    Lucreţia Ciobanu împlinea peste o lună 91 de ani Foto: ProTV
Lucreţia Ciobanu împlinea peste o lună 91 de ani Foto: ProTV

Lucreția Ciobanu a murit miercuri (30 septembrie), la vârsta de 90 de ani. A fost supranumită “Doamna Munților” și a încântat generații întregi cu melodiile ei, culese de la Mărginimea Sibiului, pe care le-a dus până departe, în America și în Canada. Înmormântarea a avut loc în cursul zilei de sâmbătă (3 octombrie), în Capitală.

Cântăreaţa de muzică populară Lucreția Ciobanu a decedat pe 30 septembrie, în urma unui stop cardiac. Artista avea 90 de ani și ar fi împlinit în scurt timp 91. Trupul neînsuflețit al Lucreției Ciobanu a fost depus de familie vineri (2 octombrie), la capela Cimitirului Ghencea Civil. Ea a fost înmormântată sâmbătă (3 octombrie), în jurul orei 13.00.

Familia şi apropiaţii au venti să o conducă pe ultimul drum pe Lucreţia Ciobanu
Familia şi apropiaţii au venti să o conducă pe ultimul drum pe Lucreţia Ciobanu

Lucreţia Ciobanu a fost înmormântată cu onoruri militare, informează România Tv. Cântăreața a fost condusă pe ultimul drum de zeci de rude și fani care i-au cântat melodiile ani de-a rândul.Artista a fost înmormântată în acelaşi cimitir în care se odihneşte soţul ei, medicul Ciobanu, cel alături de care a trăit o căsnicie de peste 60 de ani. Lucreţia Ciobanu a fost condusă pe ultimul drum în rochie de seară, aceasta fiind ultima dorinţă a interpretei de muzică populară.

Cine a fost Lucreţia Ciobanu

Lucreţia Ciobanu s-a născut la data de 27 octombrie 1924, cu numele Lucreţia Arcaş, în satul Topârcea din judeţul Sibiu. Mai târziu a mărturisit că de mică a fost fascinată de doinele cântate din fluier de ciobanii din zonă şi le-a păstrat o amintire vie. Muzica i-a plăcut mereu, dar a crescut cu lăutarii din sat deoarece minunea numită radio încă nu ajunsese acolo, potrivit unei biografii publicate pe bestmusic.ro.

A plecat din Topârcea natală la vârsta de 14 ani şi în timp şi-a clădit o carieră artistică solidă. În 1953, Lucreţia Ciobanu a câştigat un premiu naţional la Festivalul Mondial al Tineretului şi Studenţilor, unde a interpretat două strofe dintr-o doină, „Uite, bade-n ochii mei”.

Ulterior, a început sa cânte apoi în aceeaşi orchestră cu Ioana Radu şi Ion Luican.Prima emisiune difuzată de Televiziunea Română a fost deschisă de o legendă a muzicii, Maria Tănase, şi de tânăra Lucreţia Ciobanu, la sfârşitul anilor '50.

Preşedintele Traian Băsescu a decorat-o pe Lucreţia Ciobanu în 2010, cu ordinul „Meritul Cultural” în grad de mare ofiţer.

De asemenea, Lucreția Ciobanu a primit din partea Consiliului Județean Sibiu titlul de „cetățean de onoare al județului Sibiu”.

Printre cele mai cunoscute cântece ale Lucreţiei Ciobanu sunt „Pleacă oile la munte”, „Codrule, bătrânule”, „Ridică-te, negură”, „Cine n-are dor pe vale”, „Ia uitaţi-vă, feciori”, „Vino, iute, dorule”, „Iar se duc mioarele”, „Mi s-a dus bădiţa, dus”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
iustina daiana insula iubirii jpg
image png
image png
banner Titi Aur png
denisa tanase instagram jpg
sandra n instagram jpg
banner cristina cioran png
Andeea Marin și Violeta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net