Medicină, artă şi victime ale prostituţiei forţate la emisiunea Iulianei Marciuc!
În această săptămână, Iuliana Marciuc vă prezintă alte trei noi cazuri de persoane care au avut tenacitatea de a-şi depăşi greutăţile personale pentru a veni în sprijinul semenilor lor: prof.univ. dr. Gheorghe Burnei, regizorul Dominic Dembinski şi Iana Matei, preşedintele organizaţiei care, de mai bine de un deceniu, se ocupă de salvarea şi reabilitarea victimelor prostituţiei forţate.
Pentru prof.univ.dr. Gheorghe Burnei, medicina a fost un vis pentru că ştia că cei care dau la această facultate fac meditaţii, iar părinţii lui nu-şi permiteau financiar. A mers la liceul economic cu gandul că, dacă nu intră la Medicină, va avea o meserie din care să se întreţină. La acest profil, materiile care-i trebuiau la examenul la Medicină erau ca şi inexistente – dar cu toate acestea, a intrat la Medicină fără nicio meditaţie. În timp, a ajuns să ducă domeniul ortopediei pediatrice la cel mai înalt nivel internaţional. A conceput fixatorul extern circular şi, prin metoda care astăzi îi poartă numele, a permis efectuarea operaţiilor de alungire a membrelor la copii. Cu toate acestea, prof.univ.dr. Gheorghe Burnei a refuzat ofertele din străinătate şi a rămas un om modest, care merge întotdeauna cu metroul şi preferă să-şi petreacă vacanţele în Bucovina.
Regizorul Dominic Dembinski a moştenit de la tatăl său pasiunea pentru camera video şi pentru imagine, dedicându-şi viaţa scenei, teatrului şi filmului. Pe fondul muncii fără limite, dar şi a pierderii tatălui, regizorul ajunge într-un moment în care părea că totul se năruie. Familia şi dragostea pentru artă au fost două puncte forte care l-au ajutat pe regizorul Dominic Dembinski să treacă peste cumpenele din viaţa sa.
Iana Matei a fugit din ţară în 1990, direct din piaţa Universităţii. A trecut ilegal frontiera în Serbia şi a stat 15 zile la închisoare. A obţinut azil politic şi a reuşit să-şi recupereze fiul rămas la bunici. În cele din urmă, Iana ajunge în Australia, unde începe o facultate de psihologie, însă dorul de casă o determină să se întoarcă în ţară. Începe să se implice în ajutorarea victimelor traficului de fiinţe umane şi, în aproape 15 ani, Iana Matei reuşeşte să salveze mai bine de 400 de fete din mâinile traficanţilor.
Ascultați poveștile lor la „Destine ca-n filme” - marţi, 9 decembrie, de la ora 21.00, la TVR 2!