Proteste violente în faţa Parlamentului din Chişinău

Ultima actualizare:

    În fața Parlamentului Moldovei s-au strâns mii de oameni care protestează pentru alegeri anticipateTwitter
În fața Parlamentului Moldovei s-au strâns mii de oameni care protestează pentru alegeri anticipateTwitter

Sute de persoane s-au adunat miercuri (20 ianuarie) în faţa Parlamentului de la Chişinău pentru a denunţa Guvernul condus de premierul Pavel Filip, membru al Partidului Democrat (PDM). Lucrurile au scăpat însă de sub control.

Situație incredibilă în Moldova: preşedintele țării, Nicolae Timofti, a amânat ceremonia de depunere a jurământului pentru noul Guvern cu toate că Parlamentul Republicii Moldova a învestit Guvernul Filip cu votul a 57 de deputaţi, în mai puţin de 40 de minute. Votul a avut loc într-o atmosferă încordată, în care deputaţii PSRM, formațiune pro-rusă, au încercat să blocheze tribuna principală. La scurt timp, protestatarii PDA, un partid politic pro-european, au luat cu asalt clădirea încercând s-o ocupe.

Opoziția, condusă de liderii partidelor pro-ruse Igor Dodon (PSRM), Renato Usatîi (Partidul Nostru) și Andrei Năstase (Platforma DA), a organizat o acțiune de protest în fața clădirii Parlamentului. Cei trei au reușit să strângă câteva sute de oameni care au început să ceară în fața clădirii alegeri anticipate. În cazul în care ar avea loc alegeri anticipate în Republica Moldova, atunci, mai mult ca sigur, câștig de cauză ar avea partidele pro-ruse. 

Ședința de investire a fost scurtată la cererea lui Marian Lupu, liderul PD, partid ce a făcut parte din coaliția pro-europeană. Lupu a cerut ca Pavel Filip să întrerupă prezentarea programului de guvernare iar parlamentarii să treacă direct la vot.

Ședința a durat doar 40 de minute iar manifestanții au reușit să pătrundă în Parlament printr-o ușă din spatele clădirii. 

Parlamentarii care au votat investirea guvernului au ieșit la timp din clădire, prin niște galerii secrete.

Aproape de miezul nopții, guvernul Filip a depus jurământul în fața președintelui Timofti la reședința acestuia care a fost înconjurată de forțe de ordine.  

UPDATE 23.30 Realitatea Tv anunță că guvernul Filip a depus jurământul la reședința președintelui Timofti, clădirea fiind flancată de jandarmi

UPDATE 22.30 Liderii politici ai Moldovei se îndreaptă către cele mai importante televiziuni ale țării pentru a participa la talkshow-urile nocturne și pentru a transmite mesaje populației. Uniunea Europeană a emis un comunicat de presă în care a făcut apel la calm și dialog. Poliția a reușit să-i împingă pe protestatari și să-i scoată din clădirea Parlamentului de la Chișinău.  

UPDATE 22.00 Atmosfera pare că ar deveni calmă, în fața Parlamentului. Ambasada SUA din Moldova a făcut un apel către liderii politici să-i liniștească pe oameni și să le vorbească deschis despre cele întâmplate

UPDATE 21.00 Poliţia a făcut un culoar de evacuare pentru manifestanţii pătrunşiîn Parlament. O parte dintre protestatari au început să iasă din clădirea legislativului. În fața Parlamentului s-au strâns, deja, câteva mii de protestatari. Mihai Ghimpu, liderul PL, partid pro-european, a fost bruscat de manifestanți. Aceștia i-au spart capul și i-au strigat "Iuda!", "Iuda!"

UPDATE 20.15 Andrei Năstase, Igor Dodon și Renato Usatîi au ieșit în fața mulțimii. Protestatarii strigă: ''Unire moldoveni!'' Cei trei politicieni și-au îndemnat susținătorii să păstreze ordinea.

UPDATE 20.10 Proteste violente şi un incendiu izbucnit în faţa Parlamentului.

UPDATE 19.30 Unii poliţişti care păzeau intrarea în sediul Parlamentului au fost loviţi şi scoşi cu forţa de acolo, de către protestatari. La faţa locului a sosit şi liderul PSRM, Igor Dodon.

UPDATE 19.10 Lideri ai Platformei DA sunt lăsaţi să iasă din îmbulzeala de la intrarea blocată, însă protestatarii nu pleacă, mai scrie România Tv.

UPDATE 19.00 Poliţia foloseşte gaze lacrimogene împotriva protestatarilor. Manifestanţii nu se lasă şi cer alegeri anticipate.

UPDATE 18.40 Un protestatar a fost reţinut de forţele de ordine, după ce zeci de persoane au aruncat acte găsite în clădirea Legislativului.

UPDATE 18.30 Manifestanţii au pătruns în Parlament.

UPDATE 18.20 Poliţiştii au fost înlăturaţi de manifestanţi, aceştia reuşind să spargă uşa Parlamentului de la Chişinău. Protestatarii cer alegeri anticipate.

UPDATE 18.15 Protestatarii au ajuns lângă uşa Parlamentului şi scandează „Victorie!” şi „Nu cedăm”! Îmbrâncelile continuă, iar manifestanţii se calcă în picioare, notează Digi24.

UPDATE 18.05 Protestatarii au rupt bariera improvizată de protecţie instalată de poliţie, iar unii manifestanţi s-au îmbrâncit cu agenţi ai forţelor de ordine, scrie România Tv.

Manifestanţii scandează "Hoţii", "Jos trădătorii" şi "Nu plecăm acasă".

Câţiva protestatari au fost reţinuţi de poliţişti. Oamenii legii au lansat şi gaze lacrimogene. Parlamentul Republicii Moldova a acordat, miercuri, votul de încredere Cabinetului condus de premierul Pavel Filip.

Miercuri, în timp ce Legislativul moldovean se întrunea în şedinţă specială pentru votarea Guvernului Filip, sute de oamenii s-au adunat să protesteze în faţa Parlamentului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
www.bugetul.ro
Razboi in Ucraina FOTO Profimedia (15) jpg
image
image
image
image
image
image
hibrid heleniu1 jpg
guma mestecat istock jpg
copil jpg
tren cfr calatori gara de nord vara foto shutterstock
camera trafic getty jpeg
aeroport cluj pixabay jpg
Karolina Agata  Sankiewicz jpg
cea mai lunga bicicleta guinness world records jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net