Fapt divers
Pagina 112

De ce e bine să faci drumeții iarna. Iată cele mai importante beneficii asupra sănătății fizice și psihice
Când te-ai bucurat ultima oară de o drumeție în aer liber în sezonul rece? Deși mulți preferă confortul căldurii din interior, activitatea fizică în aer liber pe vreme rece are multiple beneficii, atât pentru corp, cât și pentru minte.

Orașul pe care Nicolae Ceaușescu l-a construit în afara României. A investit sume uriașe în locuințe, școli și magazine, iar statul român plătește paza chiar și în prezent
Știați că Nicolae Ceaușescu a construit un oraș fascinant în afara României? Ei bine, în prezent, locul a rămas în paragină, însă statul român continuă să plătească pază.

Ce este, de fapt, șvarțul? Băutura specială era la mare căutare printre bucureșteni în perioada interbelică. Unde puteai să o servești și cum o poți prepara astăzi
Șvarțul (sau schwarz, din germană, care înseamnă "negru") era o băutură populară în Bucureștiul interbelic, asemănătoare cu cafeaua neagră, dar preparată adesea din înlocuitori de cafea, cum ar fi cicoarea sau orzul prăjit.

Hotelul, asaltat de turiști pe vremea lui Ceaușescu, considerat o bijuterie a turismului românesc, o ruină. Altădată era dificil să găsești o cameră liberă, astăzi clădirea impunătoare stă abandonată
Cel mai celebru hotel de pe vremea lui Ceaușescu a ajuns o ruină

Gara din România care a rezistat după un bombardament din timpul celui de-al doilea Război Mondial. A fost deschisă în 1873, iar astăzi este un punct esențial pentru rețeaua feroviară din țară
Gara din România care a rezistat după un bombardament

Hotărârea pe care a luat-o un tânăr după ce și-a cumpărat o locuință: „M-am încăpățânat să-mi fac mobilă singur în tot apartamentul" Cu cât a ieșit în câștig
Cum a reușit un tânăr să iasă mai ieftin cu mobila după ce și-a cumpărat o locuință

Câte găini ai voie să crești la curte? Poți risca sancțiuni mari dacă depășești numărul
Câte găini ai voie să crești? Poți risca sancțiuni dacă depășești numărul

Pericolul ascuns pentru facturile tale la energie! Aparatul electrocasnic care consumă cât 330 de becuri la un loc
Pericolul ascuns pentru facturile tale la energie!

Cine este preotul-medic care a devenit primul explorator britanic ce a ajuns în interiorul Africii
David Livingstone (1813–1873) a fost un preot-misionar și medic șscoțian care a marcat istoria explorării africane. Cu o pasiune remarcabilă pentru descoperire și misiune religioasă, Livingstone a devenit primul explorator britanic care a pătruns adânc în interiorul continentului african

Ce rochii se poartă, în acest an, de Crăciun și de Revelion. Cum să întorci toate privirile asupra ta
Sezonul sărbătorilor este momentul perfect pentru a străluci și a impresiona la fiecare eveniment. Fie că participi la o cină festivă de Crăciun sau la o petrecere elegantă de Revelion, rochia perfectă poate transforma orice apariție într-o amintire de neuitat.

„Cine mă votează pe mine, votează pe Dumnezeu!” Povestea fascinantă a exentricului vraci Mudava, care a șocat România la alegerile din 1996
În tumultuosul context al anilor ’90, România a fost martora ascensiunii unui personaj aparte: Constantin Mudava. Cunoscut ca tămăduitor cu pretenții de „înzestrare divină”, Mudava și-a cimentat locul în istorie.

Emoționant! Câinele devotat refuză să plece din locul unde i-a murit stăpânul
De când stăpânul lui Belka s-a înecat traversând pe bicicletă un râu înghețat, câinele a rămas zile întregi în locul unde acesta a căzut, așteptând ca el să se întoarcă – dar, din păcate, bărbatul a murit.

Testul rutier care dă dureri de cap șoferilor. Care este ordinea prin care vor trece mașinile prin intersecție
Atunci când ne urcăm la volan, este extrem de important să cunoaștem cât mai bine regulile de circulație din Codul Rutier. Aceste nu doar că ne vor asigura siguranța personală, dar și pe cea a celor din jurul nostru.

Care este distanța pe care șoferii trebuie să o păstreze față de mașina din fața lor? Detaliul important pe care trebuie să îl știe
Codul Rutier explică cât mai precis regulile pe care șoferii trebuie să le respecte, atunci când se urcă la volan. Iar aceste reglementări au ca scop nu numai fluidizarea traficului, dar și menținerea siguranței, atât a șoferilor, cât și a celor din jurul lor.

Trucul care ne poate ajuta să plătim facturi mai mici! De ce nu trebuie să mai spălăm rufele la 40° sau la 60°
Fiecare dintre noi încercăm să economisim bani oriunde putem, iar, câteodată, modalitățile de a scădea cheltuielile sunt destul de surprinzătoare!

Motivul pentru care unii se trezesc, noapte de noapte, la ora 3 sau 4. De ce trebuie să ai un caiet lângă pat
Multora dintre noi ni se întâmplă să ne trezim la ore extrem de târzii, cum ar fi 3, sau 4, dimineața. Din nefericire, partea cea mai dificilă este faptul că, de cele mai multe ori, ne este foarte greu să mai adormim la loc!

Ce pun ungurii la rădăcina pomilor la început de decembrie. Motivul pentru care îngroapă o pâine mică, o nucă sau un măr
Deja ne mai despart doar câteva zile de începutul lunii decembrie, iar vecinii noștri de la vest, din Ungaria, au grijă să respecte nenumărate tradiții agricole importante, în această perioadă.

Geniul militar al lui Vlad Țepeș. Cum a pus la cale celebrul atac de noaptea din iunie 1462
Vlad Țepeș a fost unul dintre cei mai faimoși și mai controversați domnitori ai Țării Românești. Este una dintre cele mai fascinante figuri ale Evului Mediu românesc. Acesta a fost considerat, pe atunci, un oarecare venit la conducerea țării. El trebuia, de fapt, să fie o marionetă.

Cele mai populare căi ferate înguste din România. Unde se află locurile pline de magie: „Aici este ultima cale ferată forestieră cu abur din lume”
România are aproximativ 100 de kilometri de cale ferată îngustă utilizată în scop turistic. De fapt, acești kilometri sunt doar niște rămășite dintr-o rețea vastă din trecut care transporta călători, dar și marfă.

Crăciunița, floarea care nu trebuie să lipsească în luna decembrie din casa ta. Unde se ține, cum se îngrijește și care este legenda ei
Crăciunița, cunoscută și sub denumirile Floarea Crăciunului sau Steaua Crăciunului, este floarea care îmbracă casele în culoare și căldură în preajma sărbătorilor de iarnă.

Cine este Marilyn Vos Savant, persoana cu cel mai mare IQ înregistrat vreodată. Povestea numelui ei
Marilyn vos Savant este recunoscută global drept persoana cu cel mai mare IQ înregistrat vreodată, un impresionant 228, conform Guinness Book of World Records. Performanța ei intelectuală a depășit figuri legendare

Obiceiul pe care ar trebui să-l ai de 3 ori pe săptămână pentru a opri căderea părului
Căderea părului este o problemă comună care afectează oameni de toate vârstele, având cauze variate, de la factori genetici și modificări hormonale, până la stres, deficiențe nutriționale sau afecțiuni precum alopecia.

Planta banală care ne poate scăpa de durerile musculare. Are nenumărate beneficii pentru sănătate
Cu toții am auzit de această plantă banală, însă doar foarte puțini dintre noi știm cât de utilă este ea, de fapt, pentru sănătatea organismului nostru! Este vorba despre urzică, care nu numai că ne poate oferi o mulțime de vitamine, dar este și perfectă pentru a ne ameliora durerile musculare!

5 parfumuri ideale pentru ocaziile speciale. Orice doamnă ar trebui să le folosească
De multe ori poate să ne fie dificil să ne decidem ce fel de parfum să folosim, atunci când mergem la un eveniment special. Iar dacă suntem indeciși, acestea sunt alegerile perfecte, în astfel de momente!

„Sunt vai de steaua mea” Cine este David, omul străzii care i-a impresionat pe internauți. Vorbește fluent limba engleză, deși nu a studiat-o niciodată
Nu a studiat-o niciodată, dar David, un om fără adăpost, vorbește fluent limba engleză. Povestea lui a înduioșat o întreagă comunitate. Bărbatul, care are 61 de ani, a început să locuiască pe străzi după moartea părinților și surorii sale.

Testul de inteligență care dă bătăi de cap celor mai mulți oameni! Trebuie rezolvat în doar 9 secunde
La prima vedere, acest test de inteligență nu pare a fi unul exagerat de dificil. La urma urmei, tot ce trebuie să facem este să mutăm un băț de chibrit pentru a corecta o ecuație destul de simplă.

Plantele care vor ține mucegaiul la distanță iarna! Sunt perfecte și pentru a purifica aerul
Plantele sunt alegerea perfectă pentru a da camerelor noastre un plus de culoare și vitalitate, însă există și alte motive pentru care trebuie să avem flori în casă, pe lângă cele estetice! De exemplu, anumite plante sunt perfecte pentru a ține mucegaiul la distanță și pentru a purifica aerul!

Copacul pe care trebuie să îl plantăm iarna în curte. Rezistă la temperaturi extreme
Cei dintre noi care locuim la curte putem cădea în capcana de a avea impresia că sezonul rece este perioada „moartă” a anului, în care nimic nu se va mișca până la primăvară. Însă, acest copac rezistă cu brio la temperaturile scăzute și poate aduce o notă de vitalitate și culoare curții noastre!

Preotul care a pus pe jar o țară întreagă. S-a însurat la 63 de ani cu o fetiță de doar 12 ani
Un influent preot în vârstă de 63 de ani a stârnit indignare în Ghana după ce s-a căsătorit cu o fată de 12 ani. Evenimentul a avut loc la începutul acestui an. Nuumo Borketey Laweh Tsuru s-a căsătorit cu tânăra, pe nume Naa Okromo, nunta având loc pe 30 martie, în Nungua.

Ce nume inedite aveau românii în 1600. Un milion de femei îl poartă și în ziua de azi
Cultura și limba poporului nostru a fost, și rămâne, una în flux, care se schimbă constant, în funcție de tendințele culturale mai largi, de la nivel global.