Care este pluralul cuvântului „vis”. Din neștiință, mulți români folosesc varianta greșită și se fac de râs
Care variantă dintre cele două este corectă: „vise” sau „visuri”? Este una dintre cele mai mari nelămuriri ale românilor care atunci când se văd nevoiți să folosească acest substantiv, nu știu sigur ce formă de plural să aleagă.
Atât „vise” cât și „visuri” sunt variante corecte. Forma de plural al substantivului „vis” are două semnificații, în funcție de contextul în care cuvântul este folosit. Află din rândurile de mai jos când se folosesc cele două forme de plural ale acestui substantiv.
Când folosim „visuri” și când folosim „vise” în mod corect
Pentru substantivul vis, ambele forme de plural sunt corecte, dar sensul lor este cu totul și cu totul diferit.
„Vise” - potrivit DEX (Dicționarul explicativ al limbii române), această formă de plural este folosită doar atunci când ne referim la imagini apărute în timpul somnului:
„Faptul de a visa; imagini și procese psihice care survin în fazele mai puțin profunde ale somnului”.
Exemplu: Am avut un vis frumos noaptea trecută.
„Visuri” - atunci când folosim această formă de plural o facem pentru a ne referi la dorințe, iluzii, aspirații pe care le avem.
Exemplu: Încă nu mi s-au îndeplinit toate visurile.
Alte sinonime cu forme duble de plural
Există multiple substantive din limba română care au forme duble sau multiple de plural, care exprimă realități diferite. Din cauza faptului că oamenii nu știu sensul lor, adesea sunt create confuzii.
Mese și Mase
Masă - la plural: mese, mase
Primul sinonim este folosit atunci când vorbim despre masă ca și obiect mobiliar: Nu mi-au plăcut acele mese de bucătărie.
Sinonimul „mase” este folosit pentru a descrie o mulțime de oameni: Masele s-au adunat pentru proteste.
Raporturi și rapoarte
Substantivul „raport” înregistrează două forme neutre de plural: raporturi și rapoarte.
„Raporturi” este folosit atunci când ne referim la relațiile și conexiunile interumane: Raporturile de muncă pe luna iunie au fost finalizate.
Substantivul „rapoarte” face referire strict la relatări oficiale sau diverse prezentări militare: Au fost trimise rapoartele către superiori.