Unicul cuvânt românesc ce începe și se termină cu „x”. L-ai folosit de sute de ori în viața ta

După numărul de vorbitori, limba română să află pe locul 5, în cadrul familiei limbilor romanice, fiind vorbită de 28 de milioane de oameni. Numărul cuvintelor din limba română este greu de estimat, dar cele mai multe, 80.000, sunt explicate în DEX. Iată mai multe curiozități!

Lucruri pe care nu le știai despre limba română Foto: Pixabay.com
Lucruri pe care nu le știai despre limba română Foto: Pixabay.com

Cuvântul care începe și se termină „x”: „xerox"

Singurul cuvânt din limba română care începe cu litera „x” și se încheie cu aceeași literă este „xerox". De asemenea, cuvintele care încep și se încheie cu H, Î și J sunt „hemistih”, „înzăvorî”, „jivraj”.

 Cuvinte care conţin toate literele cu semne diacritice din alfabetul român (ă, â, î, ş, ţ): „înfăţişând", „îmbrăţişând" . Cuvinte care au cele 5 vocale (a, e, i, o, u) în ordine alfabetică: „amețitorul", „anteriorul", „cavernicolul". Cuvinte care au cele 5 vocale (a, e, i, o, u) în ordine inversă: „bucovinean", „butonieră".

Alte curiozități ale limbii române

Există extrem de puţine substantive feminine terminate în „-o” în limba română. Cel mai cunoscut este cuvântul cacao. Alte exemple sunt neologismele „imago", „laudatio" sau „virago".

În DEX'09 sunt menţionate 11 cuvinte care nu conţin niciuna din vocalele uzuale (a, ă, â, e, i, î, o, u). Aceste cuvinte sunt interjecţiile: brr, hm, prr, pst, schwyz, ss, sst, st, şt, tţ, zvr.

Consoana cea mai frecventă în cuvintele limbii române este „R”, urmată de „T”. În timp ce cea mai rară consoană în cuvintele limbii române este „X”, urmată de „J” (exceptând literele „K”, „Q”, „W” şi „Y” care nu sunt specifice limbii române).

Cel mai lung cuvânt

Cel mai lung cuvânt în limba română se află pe locul 3 în topul celor mai mari cuvinte din Europa. Este un cuvânt  greu de pronunțat, cu doar 44 de litere: PNEUMONOULTRAMICROSCOPICSILICOVOLCANICONIOZĂ – definește o boală a plămânilor provocată de inhalarea prafului de siliciu vulcanic. 

Limba română conține și câteva grupuri de cuvinte care pot fi citite de la stânga la dreapta și de la dreapta la stânga fără să-și piardă sensul: „ele fac cafele", „ele ne seduc cu desenele”„era o tipă răpitoare”,  „o ramă maro".

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
Ce este asigurarea profesională IT și cine este obligat să o aibă în România jpg
rhubarb 3399627 1280 jpg
port ovidiu jpg
tomatoes 1561565 1280 jpg
camera de aur pelisor jpg
maria vacarescu  jpg
bebelus bona imagini jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net