Câte spitale din România au autorizație. Un raport al Curții de Conturi scoate la lumină o realitate îngrijorătoare

Un raport al Curții de Conturi pune în lumină o realitate îngrijorătoare privind sistemul spitalicesc din România. Documentul, înmânat Președinției, Parlamentului, Guvernului și Ministerului Sănătății, analizează managementul resurselor umane și infrastructurii spitalelor în perioada 2014 - 2021. Cifrele și constatările transmise de Curtea de Conturi sunt alarmante, dezvăluind o situație complexă și plină de probleme.

239 din cele 3.040 de spitale de stat sunt în pericol de prăbușire. Foto: Shutterstock.
239 din cele 3.040 de spitale de stat sunt în pericol de prăbușire. Foto: Shutterstock.

68 din cele 368 de spitale funcționează în clădiri construite înainte de anul 1900

Potrivit raportului, în rețeaua spitalicească publică nu s-a construit nicio unitate sanitară cu paturi noi între 2014 și 2021, cu doar două excepții notabile. Deși s-au achitat sume semnificative pentru studii și proiecte, investițiile în infrastructură nu au fost puse în practică, lipsind o politică sau strategie bine definită.

Datele furnizate indică faptul că 68 din cele 368 de spitale funcționează în clădiri construite înainte de anul 1900, iar 46% dintre spitalele din rețeaua Ministerului Sănătății nu sunt autorizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU). Mai mult, 239 din cele 3.040 de clădiri din rețeaua publică de sănătate sunt în pericol de prăbușire, clasificate în clasa I de risc seismic.

54% dintre spitale nu au aparate CT sau RMN

O altă problemă semnalată este lipsa echipamentelor medicale esențiale, cu 54% dintre spitale fără aparate CT sau RMN. Cele existente au, în unele cazuri, depășit durata normală de funcționare.

Deficitul de personal medical este o altă preocupare majoră, cu un deficit anual de 1.231 de medici. România se situează pe penultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de medici la 100.000 de locuitori, cu doar 304,7 medici comparativ cu 610,4 în Grecia, liderul clasamentului.

Raportul indică și un haos în gestionarea resurselor umane, lipsa unui plan multianual pentru personalul medical și lipsa unui Registru Unic al Profesioniștilor în Sănătate. Finanțarea spitalelor provine din surse multiple, iar lipsa unei alocări clare a fondurilor afectează dezvoltarea coerentă a sistemului sanitar.

În ciuda creșterilor salariilor în sectorul medical, sistemul de sănătate din România pare să se confrunte cu grave probleme. Raportul Curții de Conturi subliniază neclarități în ceea ce privește alocările financiare, infrastructura șubredă, și lipsa unei viziuni strategice pentru îmbunătățirea calității serviciilor medicale și a condițiilor de muncă pentru personalul medical.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
zone depromenada in cucuresti calea victoriei jpeg
Femeie bolnava in pat - eutanasiere - ingrijire FOTO Shutterstock
NATO Joint Warfare Centre jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
supermarket 5202138 1280 jpg
aeroport cluj pixabay jpg
vreme jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net