Ce cursuri poți să faci dacă ai doar 8 sau 12 clase? Ce meserii poți să urmezi

Ultima actualizare:

Tot mai mulți tineri sunt nehotărâți in alegerile lor profesionale după terminarea liceului. Unii dintre ei vor deja să aibă o meserie, alții continuă studiile și doar unul din trei absolvenţi din România ajunge să lucreze în domeniul pe care l-a studiat în școală sau în facultate. 

Există posibilitatea ca tinerii să facă mai multe cursuri profesionale, care să-i învețe o meserie
Există posibilitatea ca tinerii să facă mai multe cursuri profesionale, care să-i învețe o meserie

Ce poți face după terminarea liceului? Continui cursurile unei facultăți sau alegi deja o meserie, iar cei care se află în situația în care vor deja să muncească au diverse posibilități.

Pentru cei care nu vor să mai facă o facultate nu s-a terminat lumea! Dimpotrivă, există foarte multe variante și oportunități de locuri de muncă. Există variante facile și de interes, cursuri care te pot instrui într-o direcție, care să îți ofere o meserie.

Citește și: Acum e momentul să-ți cauți job! Sectoarele cu cele mai multe oferte

Desigur, nu doar cei care au terminat liceul pot face aceste cursuri, ci orice persoană care dorește să se reorienteze într-un alt domeniu de activitate. Sunt cursuri destinate celor care au doar 8 clase sau 12 clase.

Dacă ai terminat doar 8 clase, și din diverse motive nu ai mai continuat studiile, nu este un impediment în a deveni un profesionist. Poți urma cursuri de calificare fără liceu.

Curs Frizer 

Are o durata de 8 săptămâni, timp în care specialiști din domeniu te vor învăța taina meseriei. În urma cursului vei avea calificare de frizer și te vei putea angaja imediat după absolvire într-un salon sau poți practica meseria chiar în regim part-time. Veniturile salariale pentru un astfel de job sunt peste salariul mediu din Romania.

De interes: Iată 8 joburi grozave pentru elevii de liceu, pentru vara anului 2022

Curs Bucătar

Cursul are o durata de pana la 4 luni. Pe toata perioada cursului aceștia vor învăța  toate tipurile de pregătire a alimentelor. La sfârșitul cursului, cursanții vor primi un certificat de calificare de bucătar cu ajutorul căruia vor avea posibilitatea de a se angaja într-un restaurant din România sau din UE. 

Curs Manichiură / Pedichiură

Are o durată medie de 8 săptămâni, iar la final poți să devii  specialistă în realizarea manichiurilor și pedichiurilor. Cu diploma obtinută fetele își pot găsi un loc de munca atât în țară cât și în străinătate.

Curs Coafor / Hairstylist 

Un curs de coafor te învață cum să îți aranjezi, vopsești și să ți tunzi  părul. După absolvirea cursului vei putea să îți găsești mult mai repede locul de muncă visat, câștigurile sunt rezonabile în acest domeniu.

Nu rata, aici: De ce oamenii pregătiți nu-și găsesc loc de muncă în România

Curs Ospătar

După câteva săptămâni de curs, cursantul va putea fi calificat în domeniu și va avea foarte multe oportunități de angajare care îi vor aduce și satisfacții financiare.

Curs de însoțitor de zbor

O altă variantă este alegerea unei profesii dinamice precum cea de însoțitor de zbor. Un astfel de job oferă multe beneficii, de la bani la oportunitatea de a vedea întreaga lume.

„Din luna februarie a acestui am deschis o școală de însoțitori de zbor. Cursurile durează  3 săptămâni, de luni până joi. Se pot înscrie toate persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani și au 12 clase, persoane care nu doresc să continue studiile superioare, sau persoane care au deja studii și vor să activeze în acest domeniu. 

Important de reținut: Noi reguli pentru românii care vor să muncească în străinătate. Vor fi mai protejați, dar au și obligații

Cei care se înscriu învață limba engleză, terminologii, securitate aviatică, proceduri în avion și tot ce trebuie să știe un steward din clipa în care a ieșit de pe ușa casei și pleacă spre avion. Această meseria se poate face până la vârsta 65 de ani, iar dacă ai 10 ani de zbor, poți ieși la pensie la vârsta de 50 de ani.

Costul unui curs este de 2600 de euro și este inclus totul: vizită medicală, simulator, înscrierea la Autoritatea Aeronautica Civilă Română. Salariile pleacă de la 1.200 de euro, la care se adaugă emisiile de zbor. La finalul cursurilor, cursanții vor obține licență de zbor pe viață și pot zbura la orice companie.", susține Iulia Iovu, trainer pentru meseria de însoțitor de zbor.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net