Noi reguli pentru românii care vor să muncească în străinătate. Vor fi mai protejați, dar au și obligații

Românii care vor să lucreze în orice țară de pe mapamond și își caută serviciu prin agenții de plasare a forței de muncă vor fi mai bine protejați. Conform unei legi care intră în vigoare vineri, 17 decembrie, firmele trebuie să îndeplinească o serie de obligații, în caz contrar, riscă amenzi cuprinse între 25.000 și 40.000 de lei.

Firmele trebuie să asigure și transportul lucrătorilor în statul de primire
Firmele trebuie să asigure și transportul lucrătorilor în statul de primire

Legea 296/2021, publicată marți în Monitorul Oficial, trasează agenților și firmelor de plasare a forței de muncă noi obligații față de lucrătorii români pe care îi trimit în străinătate, anunță avocatnet.ro.

Obligațiile firmelor de plasare a forței de muncă

Printre obligațiile nou introduse, se numără:

-        Asigurarea că, anterior deplasării lucrătorilor, aceștia dețin toate documentele necesare accesului și exercitării dreptului la muncă în statul de primire;

-        Asigurarea că lucrători plasați beneficiază de timp suficient pentru studierea ofertelor ferme de muncă, înainte să le semneze. Durata minimă alocată este de cinci zile pentru lucrătorii aflați la prima mediere și de două zile pentru cei care au mai beneficiat de pe urma acestor servicii;

angajare shutter jpeg

-        Suportarea costurilor repatrierii cetățenilor români, dacă aceștia au fost plasați în străinătate fără să fi fost îndeplinite condițiile necesare pentru plasarea lucrătorului (existența unui contract de muncă sau document similar, asigurare medicală și altele), dacă aceste costuri nu sunt suportate de către angajator.

În cazul în care medierea între compania din străinătate și lucrătorul român are altă finalitate decât stabilirea unui raport de muncă, firma din România riscă o amendă cuprinsă între 25.000 și 40.000 de lei. Obligațiile nou introduse se adaugă celor deja apărute în primăvara acestui an, prin OUG 33/2021. Acolo se mai stipulează că firmele de plasare a forței de muncă trebuie să asigure lucrătorilor români transportul în statul de primire, prin firme autorizate, dacă deplasarea se face în grupuri mai mari de 10 persoane. De asemenea, trebuie să raporteze la ITM contractele încheiate, cu cel puțin 5 zile înainte de plecarea muncitorilor.

Angajatul riscă și el sancțiuni

Lucrătorii români care se angajează prin intermediul firmelor de recrutare au și ei de îndeplinit o serie de obligații, stipulate în contractul de mediere. Dacă nu le îndeplinesc, vor fi nevoiți să achite o sancțiune de până la 200 de euro (cu excepția cazului în care obligațiile au fost agreate contractual și plătite alte sume). Prevederea aceasta a fost introdusă în vară, de OUG 33/2021.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
cruce pixabay jpg
parau peta1 jpg
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
image
actualitate.net
image
actualitate.net