Noi reguli pentru rom├ónii care vor s─â munceasc─â ├«n str─âin─âtate. Vor fi mai proteja╚Ťi, dar au ╚Öi obliga╚Ťii

Rom├ónii care vor s─â lucreze ├«n orice ╚Ťar─â de pe mapamond ╚Öi ├«╚Öi caut─â serviciu prin agen╚Ťii de plasare a for╚Ťei de munc─â vor fi mai bine proteja╚Ťi. Conform unei legi care intr─â ├«n vigoare vineri, 17 decembrie, firmele trebuie s─â ├«ndeplineasc─â o serie de obliga╚Ťii, ├«n caz contrar, risc─â amenzi cuprinse ├«ntre 25.000 ╚Öi 40.000 de lei.

image
Firmele trebuie să asigure și transportul lucrătorilor în statul de primire

Legea 296/2021, publicat─â mar╚Ťi ├«n Monitorul Oficial, traseaz─â agen╚Ťilor ╚Öi firmelor de plasare a for╚Ťei de munc─â noi obliga╚Ťii fa╚Ť─â de lucr─âtorii rom├óni pe care ├«i trimit ├«n str─âin─âtate, anun╚Ť─â┬áavocatnet.ro.

Obliga╚Ťiile firmelor de plasare a for╚Ťei de munc─â

Printre obliga╚Ťiile nou introduse, se num─âr─â:

-┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á Asigurarea c─â, anterior deplas─ârii lucr─âtorilor, ace╚Ötia de╚Ťin toate documentele necesare accesului ╚Öi┬áexercit─ârii dreptului la munc─â ├«n statul de primire;

-┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á Asigurarea c─â lucr─âtori plasa╚Ťi beneficiaz─â de timp suficient pentru studierea ofertelor ferme de munc─â, ├«nainte s─â le semneze. Durata minim─â alocat─â este de cinci zile pentru lucr─âtorii afla╚Ťi la prima mediere ╚Öi de dou─â zile pentru cei care au mai beneficiat de pe urma acestor servicii;

angajare shutter jpeg

-┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á Suportarea costurilor repatrierii cet─â╚Ťenilor rom├óni, dac─â ace╚Ötia au fost plasa╚Ťi ├«n str─âin─âtate f─âr─â s─â fi fost ├«ndeplinite condi╚Ťiile necesare pentru plasarea lucr─âtorului (existen╚Ťa unui contract de munc─â sau document similar, asigurare medical─â ╚Öi altele), dac─â aceste costuri nu sunt suportate de c─âtre angajator.

├Än cazul ├«n care medierea ├«ntre compania din str─âin─âtate ╚Öi lucr─âtorul rom├ón are alt─â finalitate dec├ót stabilirea unui raport de munc─â, firma din Rom├ónia risc─â o amend─â cuprins─â ├«ntre 25.000 ╚Öi 40.000 de lei. Obliga╚Ťiile nou introduse se adaug─â celor deja ap─ârute ├«n prim─âvara acestui an, prin┬áOUG 33/2021. Acolo se mai stipuleaz─â c─â firmele de plasare a for╚Ťei de munc─â trebuie s─â asigure lucr─âtorilor rom├óni transportul ├«n statul de primire, prin firme autorizate, dac─â deplasarea se face ├«n grupuri mai mari de 10 persoane. De asemenea, trebuie s─â raporteze la ITM contractele ├«ncheiate, cu cel pu╚Ťin 5 zile ├«nainte de plecarea muncitorilor.

Angajatul risc─â ╚Öi el sanc╚Ťiuni

Lucr─âtorii rom├óni care se angajeaz─â prin intermediul firmelor de recrutare au ╚Öi ei de ├«ndeplinit o serie de obliga╚Ťii, stipulate ├«n contractul de mediere. Dac─â nu le ├«ndeplinesc, vor fi nevoi╚Ťi s─â achite o sanc╚Ťiune de p├ón─â la 200 de euro (cu excep╚Ťia cazului ├«n care obliga╚Ťiile au fost agreate contractual ╚Öi pl─âtite alte sume). Prevederea aceasta a fost introdus─â ├«n var─â, de OUG 33/2021.

FotoJet jpg
FotoJet (4) jpg
David Popovici, EPA jpg
Dorian Popa
FotoJet (1) jpg
sotie cumpanasu jpg
cristina rus accident 2 JPG
image png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
foto1 vaci jpg
foto 1   h 56735691 jpg
Bani - lei - plata rata - facturi FOTO Shutterstock
calendar ortodox 2021 18 august flor si lavru ermil serapion si polien manastirea sucevita jpeg
pensionari jpeg
catedrala 3 jpg