Ce tradiții marcau zilele săptămânii în țara noastră? Țăranii aveau grijă să le respecte mereu

Ultima actualizare:

De-a lungul României există o mulțime de tradiții străvechi, asociate cu fiecare zi a săptămânii. Unele dintre aceste obiceiuri antice încă mai pot fi observate și astăzi, iar oamenii rămân la fel de fascinați de simbolismul acestora ca oricând.

Zilele săptămânii erau marcate de nenumărate tradiții / foto: Colecția Pamfil Bilțiu
Zilele săptămânii erau marcate de nenumărate tradiții / foto: Colecția Pamfil Bilțiu

De exemplu, potrivit tradițiilor populare din țara noastră, femeilor le era interzis să muncească marți seara, pentru ca Marțolea să nu fie înfuriată. Această ființă mitologică inspira teamă în populație, fiind vorba despre un fenomen atestat de-a lungul întregii țări.

De exemplu, în ziua de vineri era interzis spălatul rufelor, deoarece se spunea că Sfânta Vineri urma să îi pedepsească pe cei care nu respectau această zi a săptămânii. Tradiția ar avea o origine antică, fiind legată de zeița Venus și datând încă din timpul romanilor.

„Folclorul românesc ne oferă suficiente dovezi referitoare la înrudirea acestei divinități cu Venus a romanilor, al cărei cult se crede că a fost propagat în timpul ocupației Daciei”, a explicat etnologul Pamfil Bilțiu, potrivit adevarul.ro. Pe lângă aceasta, mai există o mulțime de credințe extrem de vechi, care au reușit să supraviețuiască chiar și până în secolul XX.

Spălatul rufelor era interzis în ziua de vineri

Moartea, cât și simbolismul din jurul acestuia, avea o însemnătate importantă pentru oameni. „Sâmbăta nu-i bine să gați o haină ori o chemeșă că acela a cui îi, a muri”, povestea o bătrână din Vadu Izei.

De asemenea, multe tradiții au și un caracter religios, de exemplu, se spunea în popor că nu trebuie să se lucreze cu tiara în ziua de marți, în semn de respect pentru ziua în care lumea a fost făcută de către Dumnezeu. În plus, chiar și în zilele de joi se obișnuia să nu se spele rufele.

„Joia sau vinerea nu să pranică (n.r. – adică spală rufe cu maiul) și în nicio joi, de la Joia Mare până la Rusalii, ca să nu bată piatra”, a mai relatat etnologul, prin dialogul cu o săteancă din Bârsana.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
FotoJet Kate (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net