Ce trebuie să faci de Sfânta Maria pentru a avea parte de noroc și sănătate până la final de an. De ce femeile trebuie să poarte la sân ferigă

Sfânta Maria Mare, sărbătorită pe 15 august, este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin-ortodox. Această zi reprezintă nu doar o celebrare religioasă, ci și un moment plin de tradiții și obiceiuri populare care promit să aducă noroc și sănătate pentru restul anului. Iată ce trebuie să faci și ce tradiții să urmezi pentru a beneficia de binecuvântările acestei sărbători.

Sfânta Maria Mare se celebrează pe 15 august. Foto: arhiva.
Sfânta Maria Mare se celebrează pe 15 august. Foto: arhiva.

Tradiții religioase și obiceiuri de Sfânta Maria

În ajunul Sfintei Mării, credincioșii participă la slujbe speciale, cum ar fi Vecernia cu Litie și slujba Utreniei, urmate de Prohodul Maicii Domnului. După data de 15 august, începe perioada favorabilă pentru nunți, târguri de toamnă și praznice de pomenire a celor decedați.

În Transilvania, un obicei important este ca femeile căsătorite să ducă la biserică fructe proaspete din recoltă proprie, care sunt sfințite și apoi împărțite celor care participă la slujbă. Femeile necăsătorite aduc flori, pe care le aranjează la icoane pentru a proteja familiile de boli.

Obiceiuri populare pentru noroc și sănătate

Femeile care își doresc să găsească ursitul sunt încurajate să poarte la sân ferigă și să se roage la icoana Maicii Domnului. Se crede că acest obicei le va aduce noroc în găsirea unei potriviri în dragoste și le va ajuta să aibă parte de o căsătorie fericită.

- Este considerat norocos să nu lucrezi în curte sau la câmp în ziua de Sfânta Maria, deoarece se crede că recoltele vor fi fără roade și animalele vor suferi de boli dacă lucrezi în această zi. De asemenea, este interzis să faci baie în ape curgătoare, pentru a preveni eventuale probleme de sănătate.

- În această zi sfântă, femeile nu au voie să se tundă și să arunce părul la gunoi, pentru că acest lucru este considerat aducător de ghinion.

- După data de 15 august, bărbații ar trebui să poarte căciulă și nu pălărie, conform tradițiilor populare. De asemenea, se spune că nu trebuie să doarmă pe prispa casei, pentru a evita problemele de sănătate.

- În cazul în care trandafirii înfloresc pe 15 august, se consideră că toamna va fi lungă și cu temperaturi ridicate. Acest semn este interpretat ca un indicator al vremii care urmează.

Sfânta Maria în context internațional

Începând cu anul 2009, ziua de 15 august a devenit sărbătoare legală în România și este o zi nelucrătoare. Această sărbătoare este recunoscută și în alte țări, precum Franța, Spania, Belgia, Italia, Grecia și Portugalia, unde este celebrată cu diverse tradiții și obiceiuri locale.

Sfânta Maria Mare este un moment deosebit pentru a reflecta asupra anului ce a trecut și pentru a pregăti terenul pentru viitor. Respectând tradițiile și obiceiurile legate de această sărbătoare, poți aduce noroc și sănătate în viața ta și a celor dragi. Fie că este vorba despre purtarea ferigii pentru găsirea dragostei, evitarea muncii în această zi specială sau respectarea altor tradiții populare, Sfânta Maria Mare este un prilej de a te conecta cu rădăcinile tale culturale și religioase.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fiicele Regelui Mihai si Principele Radu la parastasul de 6 ani al Regelui Mihai   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (2) jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
mario iorgulescu jpg
politist1 jpg
Regina Margrethe a Danemarcei   Per Morten Abrahamsen jpeg
ambulanta elevi pexels jpg
index webp
dovleac istock jpg
tigara fum  dependenta  productie tigari   foto pixabay jpg
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net