Ce să faci ca să nu mai plângi când tai ceapa. Sfaturile specialiștilor și trucurile bunicii

Ultima actualizare:

Consumi un întreg pachet de șervețele când tai ceapa, pentru că nu-ți poți controla lacrimile? E bine să știi că aceasta este o reacție absolut normală, dar la fel de important de reținut este că lucrurile pot fi ținute sub control cu ajutorul câtorva tehnici la îndemâna oricui.

Specialiștii spun că este firesc să-ți dea lacrimile când tai ceapa
Specialiștii spun că este firesc să-ți dea lacrimile când tai ceapa

Ceapa tăiată te face să plângi deoarece conține un gaz iritant și volatil. Odată intrat în contact cu ochiul, acesta din urmă se transformă în acid sulfuric și provoacă senzația de usturime.

De-a lungul timpului, gospodinele au căutat tot felul de tehnici pentru a tăia ceapa fără să li se înnoade lacrimile în barbă. „Cel mai nebunesc lucru pe care l-am auzit vine din gura unei bătrâne: pune-ți o coajă de plantă pe cap pentru a te imuniza împotriva lacrimilor”, a declarat Natacha Adlerfliegel, expert la muzeul cepei din Bretania, Franța, pentru Madame Le Figaro.

Cele mai eficiente tehnici pentru a nu mai plânge când tai ceapa

„Cele mai infailibile sunt tehnicile care folosesc apa pentru a împiedica gazul să ajungă la ochi”, recomandă Natacha Adlerfliegel.

De exemplu, este de folos să pui un pahar cu apă lângă masa de tăiat, să umezești lama cuțitului, sau să tai ceapa sub un fir de apă care curge de la robinet, sau, de ce nu?, să scoți limba sau să mesteci gumă, pentru a activa salivația.

„Am însă o îndoială cu privire la trucul de a ține apă în gură, deoarece, dacă gura rămâne închisă, gazul nu poate intra ăn contact cu apa”, a precizat specialistul.

Ce mai funcționează: începe să tai ceapa de la frunze și încheie cu partea dinspre rădăcină. „În această porțiune sunt concentrate celulele cele mai bogate în sulf. Dacă le tăiem la început, gazul se va răspândi în toată camera.”

Mai ajută purtarea ochelarilor de înot – sau a unei măști de scufundări pentru cei mai sensibili. „Este o protecție fizică împotriva gazului”, a confirmat Natacha Adlerfliegel.

Citește și: Cinci greșeli de evitat când gătești orezul. Secretul unui risotto ca la carte

Trucurile bunicii sunt amuzante, dar lipsite de eficiență

Expertul are însă câteva îndoieli cu privire la trucul bunicii de a ține un chibrit între dinți.

„Este posibil ca partea roție să absoarbă sulful, dar, pentru mine, nu a avut niciun efect”, a explicat Natacha Adlerfliegel.

Înțelepciunea populară mai dă drept eficient trucul de a aprinde o lumânare pe suprafața de lucru sau de a pune câteva picături de oțet pe tocător. Unii chiar preferă să bage puțin ceapa la microunde înainte de a o tăia. ”Pe acestea nu le-am testat încă! Dar poate merge", a nuanțat expertul.

Citește și: Acest tip de ceapă luptă cu cancerul mamar şi cel intestinal!

Cu siguranță însă nu ajută la nimic să să bagi o lingură în gură sau să fluieri în timp ce tai ceapa.

Iar ca să eviți mirosul neplăcut care persistă pe mâni după ce gătești tocănița preferată, cu ceapă călită, este suficient să folosești o pereche de mănuși subțiri precum cele chirurgicale.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google NewsFacebook și Instagram!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nicolae moromete desen florian marina
image
image
image
image
image
image
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
lapte pixabay jpg
image
vreme furtuna png
femeie loterie loto istock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net