Comoara ascunsă în Marea Neagră, în zona Cazinoului din Constanța. Poate fi observată atunci când apa e limpede

Muzeul subacvatic din Marea Neagră! La sfârșitul anului trecut, un fost scafandru militar și specialist cu peste două decenii de experiență petrecute în adâncuri, pe nume Pascale Roibu, a realizat două statui, în mărime naturală, care cântăresc peste 350 de kilograme, pe care le-a coborât pe fundul mării.

Comoara ascunsă în Marea Neagră
Comoara ascunsă în Marea Neagră

Ideea inedită a unei expoziții în Marea Neagră i-a venit lui Pascale Roibu, un fost scafandru militar și specialist cu peste două decenii de experiență petrecute în adâncuri, în urmă cu trei ani. Prima dată, în 2019, a comandat o statuie din lemn de plop a poetului roman Ovidius Naso şi a scufundat-o pe fundul mării. Ulterior, a realizat chiar el una identică, dintr-un material care rezistă mai bine eroziunii la adâncime. Apoi a trecut la a doua lucrare.

Comoara ascunsă în Marea Neagră, în zona Cazinoului din Constanța / foto: Arhiva Click!
Comoara ascunsă în Marea Neagră, în zona Cazinoului din Constanța / foto: Arhiva Click!

„Am realizat bustul unui scafandru greu, l-am realizat din lut, din modelaj şi apoi am făcut o matriţă şi o contramatriţă şi l-am turnat din ciment solid, rezistent la apă, cu fier beton”, a declarat Pascale Iorbu, potrivit observator.ro.

„Un lucru aproape terminat este statuia zeului Poseidon”

Cu prețul unui efort titanic, el și-a dorit să celebreze în mod inedit Ziua Scafandrului Român (celebrată la 15 noiembrie, a doua zi după Ziua Dobrogei, de la 14 noiembrie) și 150 de ani de istorie a scafandreriei românești, aducând un omagiu tuturor pionierilor români în acest domeniu. Astfel că, a dorit neapărat ca statuia să ajungă pe fundul mării până în această zi.

Este o expoziţie de statui pe care vreau să o îmbogăţesc, este din pură pasiune. Un lucru aproape terminat este statuia zeului Poseidon”, a mai spus acesta.

În Marea Neagră se află numeroase epave, printre care se numără celebra navă militară sovietică „Distrugătorul Moscova”, dar şi „Arcadia”, un vas din Primul Război Mondial, astfel că proiectul poate să încurajeze o activitate mai puţin practicată la noi, și anume divingul.

„De ce să nu oferim pasionaților de scufundări și altceva de văzut”

Statuia lui Poseidon / foto: Facebook
Statuia lui Poseidon / foto: Facebook

În fiecare an, aproximativ 500.000 de scafandri vin să vadă cu ochii lor cele peste 500 de exponate. Lucrările au fost incluse pe lista celor 25 de minuni ale lumii de către National Geographic și printre cele mai uimitoare locuri de vizitat, de către Forbes. Alte două muzee asemănătoare pot fi admirate în Franţa şi în Cipru.

„Muzeul subacvatic nu are și nu va avea taxă de intrare. Marea Neagră nu are o fauna atât de spectaculoasă și diversificată că alte mări, așa că mi-am zis: de ce nu? De ce să nu oferim pasionaților de scufundări și altceva de văzut, care să le facă plăcere?”, spune Pascale Roibu.   

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
yubari jpg
image png
carne oaie miel istock jpg
raceala jpg
image png
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net