Comoara lui Petru Rareș. În ce loc din România și-ar fi ascuns aurul cu care și-a cumpărat domnia

Ultima actualizare:

În anul 1538, viața domnitorului moldovean Petru Rareș și a familiei sale a fost marcată de fuga din fața sultanului Soliman Magnificul, care a pus capăt primei domnii a lui Rareș, datorită politicii sale independente. Refugiat în fortăreața de la Ciceu, Petru Rareș a trăit doi ani în această locație strategică până când și-a recâștigat tronul Moldovei.

Petru Rares. Foto: arhiva.
Petru Rares. Foto: arhiva.

Ce spune legenda?

Legenda spune că pentru a-și asigura a doua domnie, Petru Rareș a cumpărat sprijinul necesar cu aur, iar o parte din această comoară ar fi fost lăsată la Ciceu. Există variante ale poveștii care susțin că aurul ar fi fost furat, în timp ce altele vorbesc despre o comoară ascunsă de soția lui Rareș în peșterile din zona cetății Ciceu. Aceste povestiri au devenit legendare și au continuat să fascineze comunitatea locală și vizitatorii care descoperă această veche așezare cu o istorie ce începe în secolul al X-lea î.Hr.

Locul de refugiu al domnitorului

Comuna Ciceu Mihăiești din județul Bistrița-Năsăud, în vecinătatea județului Cluj, găzduiește Cetatea Ciceului. Drumul către cetate, de-a lungul unui traseu pitoresc, este presărat cu istorie și mister. Pe platoul unde au început săpăturile arheologice în 1977, se pregătește ridicarea unei mănăstiri dedicate domnitorului Petru Rareș.

Culmea Ciceului, bogată în trecut, a fost locuită încă din epoca neolitică, iar cetatea în sine a evoluat de-a lungul secolelor, devenind un punct de apărare strategic în perioada dacică. Cetatea a trecut în posesia domnului moldovean în 1489, în urma unui tratat, iar după înlăturarea de la tron din prima domnie a lui Rareș, aceasta a devenit locul de refugiu al domnitorului.

Unde se spune că ar fi ascuns aurul

Legendele locale afirmă că o parte din aurul adus pentru a asigura a doua domnie a lui Petru Rareș a rămas la Ciceu și că acesta ar fi fost ascuns în peșterile din zonă. Cu toate acestea, studii arheologice nu au adus la lumină probe concrete ale unei comoară de aur, ci doar artefacte din diferite perioade istorice.

Primarul comunei, Valentin Mureșan, păstrează vie legenda și adaugă un element magic - deschiderea peșterii doar în noaptea de Sânziene. În timpul săpăturilor, nu s-a găsit aur, doar argint. Arheologul Corneliu Gaiu susține că există documente istorice care menționează o parte din tezaurul domnesc dispărut, dar nimic concret despre o comoară a lui Rareș ascunsă la Ciceu.

Astfel, misterele Cetății Ciceului, îmbinate cu legenda aurului lui Petru Rareș, continuă să captiveze imaginația și curiozitatea localnicilor și a vizitatorilor care pășesc în această zonă încărcată de istorie și povești fascinante.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Deportări staliniste din Basarabia   „A fost noaptea de marți spre miercuri când ne au ridicat  Mama frământa pâinea, iar tata plângea” jpeg
image
image
image
image
image
image
Cozonac
Kate Middleton și Prințul William  foto   GettyImages jpg
pisici
mihaela bilic facebook jpg
stadion jpeg
240430 ukraine 98 woman mb 0911 8acfbf webp
cimitir ecologic1 jpg
zbor1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net