Crucea bizară din Buzău care uimește specialiștii. Se află la răscruce de drumuri și are o poveste uluitoare

La prima vedere, răscrucea de drumuri dintre comunele buzoiene Năeni și Săhăteni pare un loc ca oricare altul. Însă, dacă privim mai atent, vom vedea un monument misterios, care pare să îmbine elemente din mai multe culturi și timpuri! Este vorba despre o cruce cioplită, decorată atât cu personaje biblice, dar și cu elemente artistice specifice Islamului.

Monumentul îmbină elemente din mai multe culturi / foto: Dan Grecu
Monumentul îmbină elemente din mai multe culturi / foto: Dan Grecu

Acest monument misterios este cunoscut de către specialiști drept Crucea Manafului, și se află la o răscruce de drumuri dintre satele Năeni și Săhăteni, din județul Buzău. Este una dintre cele mai mari cruci cioplite din țara noastră, iar decorațiunile de pe acest monument par să îmbine elemente din mai multe culturi, cât și vremuri, potrivit informațiilor oferite de către cei de la adevarul.ro.

În privința dimensiunilor acestui monument, se pare că Crucea Manafului are nu mai puțin de 4 metri înălțime, o bază de 64 x 43 centimetri, iar când vine vorba despre greutate, se pare că această cruce cântărește peste 6 tone! Crucea este cioplită dintr-o singură bucată de piatră, încadrată de către 4 stâlpi așezați în formă de pătrat, ce au o înălțime de 240 de centimetri, cât și cu o deschidere de 153 de centimetri!

Monumentul misterios de la răscruce de drumuri

Crucea Manafului datează din secoul XIX / foto: munteflori.ro
Crucea Manafului datează din secoul XIX / foto: munteflori.ro

Se pare că acest ansamblu a fost construit relativ recent, în anul 1846, de către domnitorul Gheorghe Dimitrie Bibescu, al cărui nume și este menționat pe cruce. Cândva, pe drumul unde este poziționată crucea treceau negustorii. Însă, pe lângă vechime, cât și dimensiunea impresionantă, un alt element ce surprinde specialiștii este modul în care a fost decorată această cruce!

Crucea Manafului are, evident, elemente creștine, cum ar fi Sfânta Treime, Sfântul Gheorghe, Dimitrie din Salonic, câ și arhanghelii Mihail și Gabriel. Însă, pe lângă acestea, pot fi văzute și elemente tipice islamice, cum ar fi decorațiuni zoomorfe și fitomorfe, mai precis, plante și animale. Preotul Mihai Stănescu spune, despre numele acestui monument, că „manaf” vine din turca veche și că înseamnă „monument”.

Acest monument rezistă chiar și astăzi, fiind unul dintre numeroasele locuri pline de istorie și de mister, din țara noastră.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
alimente jpg
petre florin crevedia foto inquam octav ganea jpg
image png
469859399 1102167817961740 672508127811502855 n jpg
brad 1 jpg
profesoara care citeste o carte jpg
lovitura parta jpg
Metoda japoneza de slabit  Iti ia doar 10 minute pe zi  Sursa foto  shutterstock 1807805059 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net