Cum să obții ouă colorate, fără pic de vopsea din magazine. Metodele pe care doar bunicile le mai cunosc

Paștele se apropie, așa că ouăle roșii nu trebuie să lipsească de pe masa creștinilor. În timp ce unele gospodine apelează la vopseaua din comerț, altele vor să folosească metode naturale pentru a evita prafurile și soluțiile chimice din magazine.

Ouă colorate de Paște
Ouă colorate de Paște

Ouăle sunt mai ușor de vopsit cu substanțele din comerț, însă acestea pot fi toxice pentru organism. Uneori, pot provoca toxiinfecții alimentare sau pot duce la afecțiuni ale ficatului, conform specialiștilor. Iată cum să faci ouă roșii acasă, prin metode naturale.

Cum vopsim ouăle cu sfeclă roșie sau coji de ceapă

Pentru a pregăti ouă roșii folosind coji de ceapă roșie, ai nevoie de: trei litri de apă, cojile de la atâtea cepe câte ouă vrei să vopsești, 3 linguri mari de oțet și o lingură de sare. Se pun cojile de ceapă la fiert timp de o oră, iar ulterior se strecoară cojile și se păstrează doar lichidul roșiatic. În acest lichid se pune o linguriță de sare, apoi se adaugă ouăle la fiert pentru circa 10 minute. Adaugă apoi cele 3 linguri de oțet și lasă ouăle la răcit timp de 20 de minute. La final, puneți-le într-un cofrag, iar pentru a le da un luciu pronunțat le puteți unge cu puțin ulei.

Dacă doriți să înroșiți ouăle cu sfeclă roșie, aveți nevoie de: 3 sfecle mari, 3 linguri de oțet, 3 litri de apă și o linguriță de sare. Se taie sfecla în cubulețe și se pune la fiert într-o oală, timp de 60 de minute. Ulterior, pentru a obține o zeamă roșie curată, se strecoară lichidul. Ouăle se fierb în acest lichid pentru 10 minute, unde se adaugă și praful de sare. Nu uitați ca la final să adaugați oțetul și să mai așteptați încă 10 minute, deoarece acesta ajută la fixarea culorii în coaja ouălor.

Cum vopsim ouăle în diferite culori

Dacă doriți să vopsiți ouăle și în alte culori, puteți să folosiți mai multe metode naturale. De exemplu, ouăle galbene se obțin prin intermediul turmericului. De asemenea, pentru culoarea albastră aveți nevoie de jumătate de varză roșie. Cafeaua măcinată te ajută să obții ouă de culoare cafenie, iar pentru ouă verzi puteți folosi frunze de urzică sau spanac. Procedeul de vopsire este similar cu cel în care folosiți ceapă roșie sau sfeclă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
gradinita pexels jpg
icoana Becali jpg 2 jpg
ilustratie politie jpg
femeie batrana jpeg
gheorghe sarbu jpg
litoral jpg
new caledonia 1434179 1280 jpg
insula oi jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net