De ce nu e bine să fluieri în casă? Superstiția de care românii sunt absolut îngroziți
Se știe că poporul român este unul extrem de superstițios, care păstrează cu sfințenie anumite obiceiuri și tradiții de la străbuni. Cine nu a auzit de celebrul mit potrivit căruia nu e bine să fluieri în casă? Dar, te-ai întrebat vreodată ce înseamnă această superstiție?
Ți s-a întâmplat vreodată să fluieri în casă și ai avut pe-aproape vreo bunică, sau vreo mătușă mai în vârstă, care să te fi oprit dramatic, disperată, în plin act artistic? „Nu e bine să fluieri în casă”, se prea poate să fi fost singura explicație care ți-a fost oferită. De ce nu e bine, oare, să fluieri în casă? Noi îți oferim răspuns la această întrebare.
De ce nu e bine să fluieri în casă
Din cele mai vechi timpuri, românii spuneau că nu este bine să fluieri în casă. Acest lucru era asociat cu ghinionul, cu eșecul și cu fel și fel de lucruri rele ce ți se puteau întâmpla. Adevărul e că, dincolo de superstiție, nu e prea plăcut să fluieri în casă și nu vom nega că, în afară de cel care se distrează astfel, cei din jur nu sunt martorii unui act care să le gâdile prea plăcut urechile.
Conform interpretărilor din antichitate, fluieratul din senin, în intimitatea propriei case, nu aduce nimic bun. Din contră! Explicațiile acestui mit diferă, dar, iată care sunt interpretările din popor:
Rămâne casa pustie
Dacă te apuci să fluieri în locuință, mai ales noaptea, toți cei pe care îi iubești vor fugi, iar norocul se va îndepărta de tine. Mai mult de atât, și lucrurile materiale din casă pot dispărea dacă nu ești atent. Experții susțin că aceste lucruri se petrec datorită ecoului pe care îl are fluieratul, în special în camerele mici.
Atragi spiritele rele
De data aceasta, interpretarea e și mai sumbră. În unele zone ale țării, cei care fluieră noaptea în casă (sau, mai specific, după apusul soarelui) nu fac decât să strige cu glas tare după un spirit malefic.
Pierzi bani
Cea mai comună interpretare a fluieratului în casă ține de partea financiară. Se spune că, dacă fluieri în locuință, înseamnă că vei pierde bani mulți pe viitor. Chiar și în dicționarul Limbii Române regăsim expresia „a fluiera a pagubă”, care este sinonimă cu „a prevesti o pierdere”.
Superstiția fluieratului în casă este cunoscută și în alte țări
În Turcia, cei care fluieră în casă îl cheamă pe diavol, iar în Japonia, cei care fluieră în propriile locuințe aduc pericole, spirite malefice sau provoacă ieșirea unui șarpe ucigător din pământ. Însă, nu sunt singurele care consideră fluieratul ghinion. Și în Rusia, fluieratul în locuință prevestește sărăcia, în Estonia, această expresie poate fi semn că se va produce un incendiu în casă, iar în Marea Britanie, se spune că oamenii care fluieră noaptea în casă atrag asupra lor pericolul morții.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!